keti koti 2025 ZA NordinZoetermeer stond dinsdag 1 juli stil bij het slavernijverleden tijdens een drukbezochte Keti Koti-herdenking. De bijeenkomst vond plaats bij het CKC en in het Park Palenstein, met toespraken, muziek, dans en ruimte voor ontmoeting.

Herdenken én vooruitkijken

De herdenking begon met een plechtige ceremonie in Park Palenstein. Onder de aanwezigen was ook gevolgmachtigd minister Carlson Manuel, die samen met burgemeester Michel Bezuijen en andere sprekers stilstond bij het slavernijverleden. In de toespraken werd niet alleen teruggeblikt, maar ook vooruitgekeken: hoe zorgen we ervoor dat de gevolgen van het verleden niet doorwerken in het heden?
Ondanks de zomerse hitte was de opkomst groot. Dankzij extra parasols en schaduwplekken konden veel bezoekers het programma bijwonen.

keti koti 2025 2 ZA Nordin keti koti 2025 3 ZA Nordin

 

Verbinding door cultuur

Na de officiële herdenking verplaatste het programma zich naar het CKC, waar ruimte was voor ontmoeting, muziek en dans. De sfeer was warm en feestelijk. Er werd gegeten, gelachen en gedanst – zelfs burgemeester Bezuijen liet zich op de dansvloer zien.
De combinatie van herdenken en vieren maakte de bijeenkomst tot een krachtig moment van verbinding. Jong en oud, van verschillende achtergronden, kwamen samen om stil te staan bij het verleden en samen te bouwen aan de toekomst.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’’ en markeert de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In heel Nederland wordt deze dag herdacht en gevierd, ook in Zoetermeer.

Foto's: Nordin Damsteeg

-advertenties-

-goede doel-