raadszaal 1 zaTijdens het Perspectiefdebat op maandag 1 juli sprak de gemeenteraad van Zoetermeer over de financiële toekomst van de stad. Om de begroting voor 2026 sluitend te krijgen, moet 23 miljoen bezuinigd worden. De raad nam tientallen wijzigingen aan .

De gemeente Zoetermeer staat voor een grote uitdaging. Het Rijk legt steeds meer taken bij gemeenten neer, maar zonder voldoende financiële middelen. Hierdoor lopen de tekorten op. In de Perspectiefnota 2026 stelt het college een bezuinigingspakket voor van ruim 23 miljoen euro. Daarin zit ook een onttrekking van 5 miljoen uit de algemene reserve – de gemeentelijke spaarpot.

De voorgestelde maatregelen zijn grotendeels financieel-technisch van aard, de inwoners zullen hier nog niet veel van merken. Denk aan het realistischer plannen van projecten en het spreiden van ambities over meerdere jaren. Zo probeert het college de impact voor inwoners te beperken.

Tientallen moties en amendementen

In totaal werden door de gemeenteraad 5 amendementen en 34 moties aangenomen. Daarmee geeft de raad richting aan de Programmabegroting 2026-2029, die in november wordt vastgesteld.
Na een lange dag debatteren stemde de raad rond middernacht over de voorstellen. De aangepaste Perspectiefnota werd aangenomen met 35 stemmen voor en 3 tegen (SP en FVD). Het college werkt de plannen de komende maanden verder uit.

Enkele opvallende voorstellen:

- Zwemcheque voor kinderen (CU-SGP): om sport en beweging toegankelijk te houden.
- Niet minder zwerfvuil ruimen (VVD): bezuinigingen mogen niet ten koste gaan van de leefbaarheid.
- Groen Blijven Doen! (D66): extra aandacht voor behoud van groen in de stad.
- Startpakket voor jongeren uit jeugdzorg (CU-SGP, unaniem): ondersteuning bij een nieuwe start.
- Niemand slaapt buiten (LHN): inzet op het voorkomen van dakloosheid.
- Eerlijker verdelen van evenementensubsidies (D66): meer ruimte voor kleinschalige initiatieven.
- Meer natuurspeeltuinen (PDvZ): voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.

-advertenties-

-goede doel-