Paasberg1Weet u wat de betekenis is van de straatnaam waar u woont? In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Paasberg.

De Paasberg ligt in de bergenbuurt in de wijk Meerzicht. Het is een zijtak van de Berglaan en ligt tussen de straten Tankenberg en Lemelerberg in. De Paasberg en alle omringende straten zijn genoemd naar bergen of heuvels in de provincie Overijssel.

De heuvel die Paasberg of Paaschberg en in het Nedersaksisch Poaskbarg genoemd is, heeft een hoogte van 80 meter. Het is een van de hoogste punten in Overijssel. De heuvel ligt samen met de Tankenberg op het noordelijke deel van het stuwwalcomplex Enschede-Oldenzaal. Dit complex is ontstaan toen landijs bevroren ondergrond zijdelings wegdrukte waardoor deze grond als grote schubben dakpansgewijs op elkaar werden gestapeld.

Paasberg2

Paasberg4 Paasberg3


Het bergje ligt vlak bij het plaatsje Losser en is onderdeel van diverse populaire fiets- en wandelroutes. De Paasberg heeft zelfs een eigen locatiepagina op Facebook waar mooie omgevingsfoto’s te vinden zijn.

 Tekst: Mariëlle Mets

 Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Overzicht Nieuwbouw

Woningbouw Voorweg Noord

Straat in beeld

Timmermanshove

Bibliotheek

bibliotheek zoetermeer

Gemeentelijke instellingen

Stadhuis logo forum

De weg vinden

kaart Zoetermeer

Nieuwsarchief

archief

Noodhulp

112-logo

-goede doel-