amaliaplaatsU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.
Deze week: de Amaliaplaats in Driemanspolder

 

amaliaplaats1 amaliaplaats2

Betekenis van de straatnaam
De naam Amalia kan naar verschillende leden uit ons koningshuis verwijzen. Het gros van de mensen zal prinses Amalia kennen; de oudste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Toch is zij eigenlijk vernoemd naar een ouder familielid van het koningshuis. Namelijk Amalia van Solms.

Dat is ook waar de naam van de straat ‘Amaliaplaats’ vandaan komt. Amalia van Solms was getrouwd met de zoon van Willem van Oranje, Frederik Hendrik van Oranje. Deze Amalia werd op 31 augustus 1602 geboren. Samen met prins Frederik Hendrik kreeg ze negen kinderen. Ze stierf in Den Haag op 8 augustus 1675 en werd begraven in Delft.

amaliavansolmsBetekenis van de naam Amalia
De naam Amalia betekent: 'inspanning in de strijd'. 

Vrouwe van Turnhout
Nadat haar man prins Frederik Hendrik overleed, werd het grondgebied van Turnhout aan haar afgestaan. Het Land van Turnhout beslaat een gebied in het hedendaagse België. Het is dankzij Amalia dat prinses Beatrix nog altijd de titel 'Vrouwe van Turnhout' draagt, net als zij dat deed. 

Meer informatie
Het leven van Amalia van Solms ging niet over rozen en niemand had voorspeld dat ze ooit prinses van Oranje zou worden. Lees hier meer over de levensloop en het karakter van deze schone dame met blozende wangen.

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Door: Lucia van den Brink

Overzicht Nieuwbouw

Woningbouw Voorweg Noord

Straat in beeld

Timmermanshove

Bibliotheek

bibliotheek zoetermeer

Gemeentelijke instellingen

Stadhuis logo forum

De weg vinden

kaart Zoetermeer

Nieuwsarchief

archief

Noodhulp

112-logo

-goede doel-