20220315 29647Na de gemeenteraadsverkiezingen is het voor alle partijen tijd om even terug te kijken en zich te bezinnen op de volgende periode. Zoals het er nu uit ziet, zal de gemeenteraad de komende periode uit niet minder dan 13 kleine fracties bestaan van 1 tot 5 zetels.

Het lijkt voor de hand te liggen dat de VVD het voortouw zal nemen bij de formatie, zij kregen de meeste stemmen van Zoetermeerders, maar staan in aantal zetels wel gelijk met de LHN, beide partijen haalden 5 zetels. De definitieve uitslag zal overigens pas maandag komen, tot die tijd kunnen er nog zetels van eigenaar wisselen.

De versnippering maakt het vormen van coalities vaak ingewikkeld. Bij de huidige zetelverdeling zijn minimaal 5 partijen nodig om een meerderheid te krijgen, dit blijkt niet altijd even makkelijk te gaan. Een andere mogelijkheid is het vormen van een zakencollege, dat is een college waarbij de wethouders gekozen worden door de gehele gemeenteraad op basis van hun kennis van zaken. Het raadsprogramma kan dan ook worden opgesteld door alle fracties in de raad en niet slechts door de kleinere coalitie. Een aantal gemeenten in Nederland hebben bij de vorige verkiezingen in 2018 voor deze oplossing gekozen, het is nog niet bekend wat Zoetermeer gaat doen.

 

Reacties na de verkiezingen

Zó! Zoetermeer is gestegen van de 11e plaats naar nummer 5 in de lijst met partijen, er kwam een zetel bij zodat de partij nu met drie raadsleden in de raad mag plaatsnemen. Marijke van der Meer, fractievoorzitter Zó! Zoetermeer: “Wij zijn natuurlijk erg blij met de uitslag! Het is beter dan we ooit hadden, we hebben meer zetels dan ooit. Verkiezingen zijn onvoorspelbaar, maar dit is voor ons een heel fijne uitslag. Het dichter bij de inwoners gaan staan, is beloond.”

De Partij Democratie van Zoetermeer is de grootste groeier in deze verkiezingen, de partij ging van 1 naar 4 zetels. Wim Blansjaar, PDvZ: “We hebben meer gekregen dan we hadden gehoopt en zijn dus zeer blij met het resultaat. Hoe de onderhandelingen gaan moeten we nog afwachten, maar wij staan er in ieder geval voor dat de oppositie meer ruimte krijgt dan de afgelopen 4 jaar, dat is de basis van de democratie. In een coalitie heb je een goed team nodig, met allemaal verschillende kwaliteiten. Als we daar in passen doen we er graag aan mee!”

Ook Juliette Meurs van Zoetermeer Vooruit is blij met de uitslag: 1 zetel erbij en de 6e plek op de lijst met partijen. Juliette: “Het is heel erg mooi dat is gelukt wat we wilden, dit is een mooie stijgende lijn. We hebben er de afgelopen jaren ook hard voor gewerkt met het hele team. Ik ben erg benieuwd naar de onderhandelingen, het kan nog alle kanten op!”

Verliezers waren er natuurlijk ook in de verkiezingsstrijd, D66 en CDA verloren beide 2 zetels, waardoor D66 op 3 zetels uit komt en CDA op de 11e plaats eindigt met 2 zetels. Ook de VVD verloor 2 zetels, maar kreeg nog steeds de meeste stemmen en houdt 5 zetels, net als de LHN, die gelijk bleef op 5 zetels.
Ingeborg ter Laak, lijsttrekker CDA: “Het was voor ons een teleurstellende en verdrietige uitslag. We hadden op meer gerekend en gehoopt maar dit is wat het is, het ligt aan de nieuwe coalitie nu wat er gaat gebeuren. Het is een teleurstelling, maar tegelijk hebben veel mensen wél op ons gestemd, die laten we niet zitten, dus we gaan met volle inzet door. En we zijn ook gewoon trots op wat we bereikt hebben deze vier jaar, we hebben belangrijke thema’s aangepakt.”

Nieuwkomer GOED redde het niet om een zetel te bemachtigen in de gemeenteraad. Lijsttrekker Ton Lammertink: “Een zeer verrassende uitslag, wij zagen absoluut kansen voor onze partij. Het is een zure appel na al het werk wat we erin hebben gestoken. Ik kan nog niet zeggen wat de partij nu verder gaat doen, we laten dit eerst even bezinken.”

Bekijk de verdeling van de zetels hier: VVD-de-grootste-maar-lokaal-wint-terrein

-advertenties-

-goede doel-