20220315 29648De uitslag van de verkiezingen is maandag 21 maart definitief vastgesteld door burgemeester Bezuijen. Er is door de partijen geen verzoek tot hertelling ingediend, dus kon de officiële uitslag eenvoudig vastgesteld worden.

Met het vaststellen van de officiële uitslag is ook bekend geworden hoevaak er op alle kandidaten afzonderlijk gestemd is. Dit is belangrijk voor de exacte toedeling van de raadszetels. Nu het aantal stemmen per kandidaat vaststaat, is duidelijk wie recht heeft op een zetel in de gemeenteraad.

Er zijn in Zoetermeer 51.412 geldige stemmen uitgebracht en er komen 39 raadsleden in de gemeenteraad. De kiesdeler, het aantal stemmen dat een partij moet behalen om in aanmerking te komen voor één zetel, is dus 51.412 :39 = 1318,3. 13 partijen in Zoetermeer hebben zo de zetels verdeeld. Enkel de nieuwe partij GOED redde het niet, met 840 stemmen kwamen zij tekort voor een zetel in de raad.
Voor de individuele leden op de lijst van een partij geldt dat ze op voorkeurstemmen kunnen worden gekozen indien ze minstens 25% oftewel een kwart van de kiesdeler hebben behaald. Dat heet de voorkeurdrempel. Dan gaat het nu in Zoetermeer om 330 stemmen.

 

Voorkeurszetel

Alle lijsttrekkers van de partijen in Zoetermeer die in de raad komen hebben de voorkeurdrempel gehaald en zijn zeker van een zetel. Maar in de rest van de lijst kunnen voorkeurstemmen een groot verschil maken. Zo haalde Berend Aptroot, de zoon van oud-burgemeester Charlie Aptroot, 760 stemmen, ruim over de voorkeurdrempel van 330. Berend Aptroot stond op nummer 7 en zou zonder de voorkeurstemmen niet in de raad komen, de VVD behaalde immers 5 zetels bij deze verkiezingen. Maar door de voorkeurstemmen schuift hij op naar de derde plek en schuift daarmee Jeffrey van Gils, die op nummer 5 stond, uit de raad.

Bij Partij Democratie van Zoetermeer (4 zetels) zie je hetzelfde gebeuren, Tamara Haak behaalde hier nét genoeg stemmen (335) om met voorkeur in de raad te komen, en schuift daarmee John Wareman die op nummer 4 stond uit de raad. Tamara mag nu plaats nemen in de gemeenteraad, naast haar vader René Haak, die op plek nummer 3 van de lijst stond.

D66'er Jamila Bakkers stond op plaats 5, maar passeert met 650 stemmen ruimschoots de drempel en verdringt daarmee Esmaël Zamani die 283 stemmen behaalde, 47 stemmen te weinig voor de voorkeurdrempel. Extra zuur voor Zamani omdat Gernand Ekkelenkamp minder stemmen kreeg, maar wél in de raad mag plaatsnemen.

Ook bij de PVV is sprake van verschuiving door de voorkeurdrempel: Chantal da Cruz Verissimo behaalde 4 stemmen boven de voorkeurdrempel (334), genoeg om de nummer 2 op de lijst Peter Smitskam te verdringen.

Wie er daadwerkelijk plaats gaat nemen in de raad is nog niet definitief, de raadsleden die voldoende stemmen hebben behaald voor een zetel kunnen deze nog weigeren. De zetel gaat dan naar de eerstvolgende op de lijst. Ook is het mogelijk dat uit de raadsleden nog wethouders worden gekozen, zij worden dan uit de lijst met raadsleden gehaald.

 

Restzetels

Als je de uitgebrachte stemmen per partij deelt door de kiesdeler, 1318,3 dan kom je op 32 verdeelde volle zetels. En hou je dus 7 restzetels over. Om die eerlijk te kunnen verdelen wordt in Nederland het volgende systeem aangehouden: Tel bij iedere partij een zetel op en kijk wat het aantal stemmen is dat voor een gemiddelde zetel wordt betaald. Wie daarin het hoogste scoort krijgt de eerste restzetel.

De eerste restzetel blijkt dan te zijn gegaan naar Zoetermeer Vooruit. Daarna naar D66, LHN, GroenLinks, PDvZ en ChristenUnie-SGP. De zevende restzetel ging op het nippertje naar de PvdA, op 9 stemmen. De VVD kwam hier net 14 stemmen tekort om een extra restzetel te winnen en met 6 zetels de nieuwe raad in te gaan.

Het politieke landschap van Zoetermeer komt er de komende jaren zo uit

te zien:

  zetels percentage
 VVD  5 (-2)  13,2%
 LHN  5 (gelijk)  11,8%
 GroenLinks  4 (-1)  9,0%
 PDvZ  4 (+3)  9,0%
Zó! Zoetermeer  3 (+1) 8,8%
Zoetermeer Vooruit  3 (+1) 7,6%
 D66  3 (-2)  7,4%
 PvdA  3 (+1)  6,6%
PVV 2 (gelijk) 6,2%
SP 2 (gelijk) 5,4%
CDA 2 (-2) 5,2%
CU-SGP 2 (gelijk) 4,4%
FvD 1 (nieuw) 3,7%
GOED 0 1,6%

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-