In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart hebben we de politieke partijen gevraagd naar hun standpunten op het gebied van bijvoorbeeld het behoud van en volwaardig ziekenhuis en deelname aan het College van B&W. Deze keer gaat de vraag over het klimaat.

HoekstraparkEen ander algemeen zorgpunt is het klimaat. Wat denkt u zelf als gemeentebestuur van Zoetermeer te kunnen doen aan verbeterpunten wat dit betreft?

CDA Zoetermeer: “De klimaatcrisis en de coronapandemie vertellen ons in alle urgentie dat de leefbaarheid van de aarde voor mens, dier en natuur op het spel staat. Iedereen houdt van een frisse, schone stad. Duurzaamheid is niet iets wat de overheid oplegt, maar iets dat we gezamenlijk oppakken. Het CDA Zoetermeer heeft zich verzet tegen windturbines in het Balijbos. Wij zijn voor duurzame, schone energie. Maar zo’n windturbine kan niet op deze plek, in de natuur, heel dichtbij huizen. Een windturbine is gewoon een energiefabriek en hoort thuis op een industrieterrein.”

PVV Zoetermeer: "Klimaat en milieu zijn twee andere dingen, en maatregelen daaromtrent zijn vaak zelfs strijdig met elkaar. De PVV is voor het behouden van ons Zoetermeers groen en onze prachtige stadsparken. Juist daarom kregen wij middels moties voor elkaar dat er nóóit windturbines komen in het Westerpark en het Balijbos. De PVV staat voor een fijne, leefbare en ook groene stad, met ruimte voor onze dieren en voor recreatie. Geluidsoverlast en vervuiling van onze stad gaan wij tegen.”

GOED: "Algemene zorgpunten vragen primair ook algemene maatregelen, dus vanuit het rijk en provincie. Zoetermeer heeft niet zoveel mogelijkheden om daar specifiek aan bij te dragen. Waar Zoetermeer wel aan kan werken is vermindering van de geluidsbelasting en fijnstof door sluipverkeer te ontmoedigen en doorstroming te verbeteren."

VVD Zoetermeer: "Wij willen dat Nederland in 2050 CO2 -neutraal is. Daar komen flinke veranderingen bij kijken die om verstandige keuzes en draagvlak vragen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en voor een fijne en leefbare stad, maar het moet wel gebeuren op een betaalbare manier voor gewone gezinnen en ondernemers. Door dit slim aan te pakken, kunnen we ons leven blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze stad prettig om in te wonen. Meer doen met minder is het uitgangspunt, we gaan niet inleveren op comfort."

PvdA Zoetermeer: “We moeten als stad buitengewoon zuinig omgaan met onze natuur en ons groen en de dieren die daarin leven. Dus zegt de PvdA: handen af van onze natuurgebieden zoals de Plas van Poot en het Buytenpark, maak daar geen pretparken van, maar versterk ze juist. Overal waar we bouwen of onderhoud plegen kunnen we dat klimaatbestendig doen, zodat we droge voeten houden, schoon water gewaarborgd is en hittestress wordt voorkomen. Tegels eruit, planten erin! En beheer het groen diervriendelijk. We moeten de luchtkwaliteit beter meten op drukke punten.”

Zoetermeer Vooruit maakt zich al langer zorgen om klimaatstress en wateroverlast in de stad. Zoetermeer Vooruit: “Dat is de reden dat wij in 2017 al hebben gevraagd om een klimaatkaart van de stad te laten maken. Maar de stad heeft reeds een actieplan voor geluid, een bomenbeleid, een visie biodiversiteit, een nota duurzaam inkopen, een programma duurzaam en groen Zoetermeer en een waterplan. Al met al wordt er al heel veel gedaan en er is duidelijk aandacht voor het klimaat en de bescherming van het buitenmilieu. Belangrijkste is wat Zoetermeer Vooruit betreft op dit moment om te koesteren wat we hebben en ervoor te waken dat we niet al het groen omruilen voor stenen.”

Zó! Zoetermeer: "Zoetermeer heeft veel parken en ligt rondom tussen groen. Dat is en blijft belangrijk. Bij alle plannen voor woningbouw moet er steeds net zoveel aandacht zijn voor groen, en vooral ook voor water. Geluidsoverlast – van verkeer, en van buren, en van evenementen – heeft nog te weinig aandacht gehad. Daar moeten we goed op letten. We zijn voor zonnepanelen (op de daken en op en langs de spoorwegen en de gewone wegen) maar tegen windturbines, want die zorgen voor allerlei ellende voor mens en dier. Wij zijn er wél voor dat mensen kunnen recreëren in het groen.”

ChristenUnie-SGP Zoetermeer: “We hebben de aarde gekregen om voor te zorgen, en willen die goed doorgeven aan onze kinderen. Op stadsniveau streven we naar evenwicht tussen bouwen en groen, en werken we schoon en duurzaam waar het kan. We streven naar hergebruik en we werken mee aan innovatie. Maar we kunnen pas echt meters maken als we in de regio afspraken maken en elkaar daaraan houden. Zonnepanelen, warmteopslag, en duurzaam vervoer.”

 

Alle artikelen in de serie Standpunten verkiezingen vindt u hier: 2022/standpunten

-advertenties-

-goede doel-