In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart hebben we de politieke partijen gevraagd naar hun standpunten op het gebied van bijvoorbeeld deelname aan het College van B&W en de energietransitie. Deze keer gaat de vraag over het behouden van een volwaardig ziekenhuis.

langeland ziekenhuisDe situatie van het Langelandziekenhuis lijkt nog niet erg stabiel. Wilt u een volwaardig ziekenhuis in Zoetermeer behouden en wat wilt u daarvoor doen?

ChristenUnie-SGP Zoetermeer: "Zoetermeer is een grote stad en heeft een volwaardig ziekenhuis nodig. We hebben vertrouwen in de samenwerking met het Haga Ziekenhuis.”

CDA Zoetermeer: “Wij zijn supertrots op ons eigen ziekenhuis: het LangeLand-ziekenhuis. Maar helaas zien we steeds meer ziekenhuizen in het land verdwijnen of steeds minder zorg bieden. Dat mag het LangeLand niet overkomen. Wij investeren daarom in het behoud van het LangeLand. Goede zorg, huisartsenposten en spoedeisende hulp moeten voor iedereen dichtbij zijn. Het CDA Zoetermeer kiest voor minder marktwerking en meer samenwerken als basis voor de zorg.”

PVV Zoetermeer: “Wij vinden dat de gemeente alles op alles moet zetten om het ziekenhuis te behouden, mét spoedeisende hulp én basisziekenhuiszorg. Zoetermeer heeft recht op een volwaardig ziekenhuis. De gemeente dient zich hiervoor proactief in te zetten en te lobbyen bij alle betrokken partijen, met de bereidheid zelf ook bijdragen te leveren. Ook dient de gemeente deze casus kenbaar te maken bij het Rijk. We hebben de afgelopen jaren veel ziekenhuizen in de problemen zien komen of zelfs zien vallen. Dit mag Zoetermeer niet gebeuren. De systematiek moet veranderen.”

GOED: "Langeland moet behouden blijven voor Zoetermeer, zo volwaardig mogelijk, dus inclusief bijvoorbeeld het geboortecentrum en de Intensive Care. Zoetermeer zou garanties kunnen geven om dit te bereiken."

PvdA Zoetermeer: "Natuurlijk vindt ook de PvdA Zoetermeer dat een stad als Zoetermeer een eigen ziekenhuis verdient en dus moet het LangeLand Ziekenhuis behouden blijven. De gemeente moet er op bestuurlijk niveau alles aan doen om ervoor te zorgen dat dat lukt. Een ziekenhuis is echter ook een commerciële instelling en in tijden van krapte bij jeugdzorg en wmo is het niet verstandig dat de gemeente miljoenen belastinggeld in het ziekenhuis investeert. Eerst moeten de zorgverzekeraars en het ziekenhuis zelf er goed uit zien te komen."

Zoetermeer Vooruit: “Een ziekenhuis in de stad is nodig en gezien de omvang van de stad ook wel gerechtvaardigd lijkt ons. Of je voor alles in het Lange Land terecht moet kunnen is de vraag. Er wordt door ziekenhuizen steeds meer geclusterde zorg aangeboden door specialisten en wij zien dat niet per definitie als een slechte zaak.”

Zó! Zoetermeer: "Natuurlijk moeten de ziekenhuizen – LangeLand en Orthopedisch Centrum – in Zoetermeer blijven. De situatie is op het ogenblik al een stuk beter, en het ziekenhuis doet het erg goed. De vermogenspositie van het ziekenhuis zou nog iets beter kunnen, maar daar kan de gemeente niet zoveel aan doen want dan is er sprake van verboden staatssteun.  Als er weer een dreiging is dat het ziekenhuis zou moeten sluiten (wat nu niet aan de orde is) dan gaan we voluit strijden met een lobby richting de zorgverzekeraars en het rijk.”

 VVD Zoetermeer: "Vroeg of laat krijgen we allemaal met zorg te maken. Daarom wil de Zoetermeerse VVD goede en liefdevolle zorg in Zoetermeer, waarin onze inwoners centraal staan. Met hulp die zo dicht mogelijk bij huis wordt georganiseerd, zodat het weinig aanpassing vraagt aan ons dagelijks leven en zodat je in je eigen buurt goed oud kunt worden. Een grote stad als Zoetermeer verdient daarom ook een ziekenhuis met minimaal een afdeling spoedeisende hulp (SEH) en een afdeling verloskunde. 

Alle artikelen in de serie Standpunten verkiezingen vindt u hier: 2022/standpunten

-advertenties-

-goede doel-