raadszaal 2In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart hebben we de politieke partijen gevraagd naar hun standpunten op het gebied van bijvoorbeeld het behoud van een volwaardig ziekenhuis en de energietransitie. Deze keer gaat de vraag over deelname aan een nieuw college van B&W.

Als u de mogelijkheid krijgt tot het meeschrijven aan een coalitieakkoord en deel te nemen aan het nieuwe college van B&W, wat is daarvan dan uw dwingende voorwaarde? Is er bijvoorbeeld een partij die u wilt uitsluiten of een beleidspunt dat u per se wel of niet verwezenlijkt wilt zien?

De PvdA Zoetermeer sluit geen enkele partij uit, tenzij een partij bepaalde groepen in de samenleving zelf uitsluit of direct ingaat tegen de democratische waarden van de Nederlandse rechtsstaat. "Voor de PvdA Zoetermeer is het bouwen van meer sociale, betaalbare woningen een belangrijke voorwaarde om mee te doen in een coalitie. Wij willen dat iedereen binnen een redelijke tijd een betaalbare woning kan vinden worden zodat onze eigen jongeren in hun eigen stad kunnen blijven wonen.”

Zoetermeer Vooruit: “Wij zullen geen enkele partij buitensluiten. Daarnaast zijn wij geen voorstander van een dichtgetimmerd coalitieakkoord. Wij zien liever een visie, zoiets als Zoetermeer 2040, waar de gehele raad achter staat en waar we met elkaar en met de inwoners het gesprek over kunnen aangaan. Geen splitsing door een overgrote coalitie en een oppositie die daardoor 4 jaar aan de zijlijn mag meekijken zonder essentiële inbreng te kunnen leveren. Als wij echter deel zouden mogen uitmaken van een nieuw college dan zal de nadruk liggen op het op voorhand goed betrekken van de inwoners bij de plannen, het uitgaan van de mens en niet van de regeltjes en wij zouden scherp letten op verspilling.”

Zó! Zoetermeer: “Onze dwingende voorwaarde is dat de bewoners worden betrokken bij alles wat er speelt in de stad. Natuurlijk kunnen we het niet iedereen naar de zin maken, maar in het vervolg altijd éérst goed luisteren en daarna pas beslissen. Wij hebben als belangrijk uitgangspunt: Zó! Zoetermeer is er voor alle Zoetermeerders. We staan keihard voor gelijke behandeling van iedereen. Het maakt niet uit of je gelooft, wat je gelooft, welke kleur je vel heeft, of dat je een handicap hebt. Wij kunnen niet samenwerken met partijen die wél mensen uitsluiten.”

ChristenUnie-SGP Zoetermeer: “Wij zijn niet bezig met dwingende voorwaarden en het uitsluiten van partijen.”

VVD Zoetermeer: "De Zoetermeerse VVD hoopt om van de Zoetermeerse kiezers de mogelijkheid en de eer te krijgen om deel te nemen aan het komende college en om mee te schrijven aan het coalitieakkoord. Om van tevoren zaken al als voorwaarde te bestempelen of om mensen of partijen uit te sluiten past niet bij de Zoetermeerse VVD. We nemen de uitslag van de verkiezingen serieus en zullen afhankelijk daarvan met partijen in gesprek gaan en verkennen wat de mogelijkheden tot samenwerking zijn."


CDA-Zoetermeer: “Wij willen een coalitieakkoord wat grote problemen in de jeugdzorg, woningbouw en duurzaamheid aanpakt. Maar Zoetermeer wordt pas een veilige en fijne stad als we heel veel investeren in de samenleving. Wij willen de komende periode dan ook niet alleen meer woningen realiseren, maar ook meer ontmoetingsplekken in de wijk en meer veiligheid op straat.”

PVV Zoetermeer: "De PVV beoordeelt altijd alle voorstellen op inhoud en staat dus open voor samenwerking met alle andere partijen. Een belangrijk punt voor ons is dat er geen enkele windturbine in Zoetermeer bijkomt.”

GOED: "Stoppen met onverantwoord door blijven bouwen met het doel 135-140.000 inwoners (want dat is het plan nu) en meer respect voor leefbaarheid en woongenot."

 

Alle artikelen in de serie Standpunten verkiezingen vindt u hier: 2022/standpunten

-advertenties-

-goede doel-