Afgelopen maandag besprak de gemeenteraad de collegevoorstellen voor de Wmo. CDA-raadslid Guus Liqui Lung vindt dat de gemeente bij de inrichting van de zorg de inwoners centraal moet stellen en niet de euro’s.

wmoHet CDA kiest in het Wmo-beleid voor 3 accenten: zij willen dat mensen tot hun recht komen, er moet sprake zijn van financieel verantwoord beleid (ook op lange termijn!) en beroep op eigen verantwoordelijkheid mag niet verworden tot afschuiven (zoek het zelf maar uit).

Mensen komen tot hun recht

Mensen tot hun recht laten komen betekent dat mensen in staat gesteld moeten worden om goede keuzen te maken. Dat kan door het bieden van goede informatie vooraf. De CDA fractie pleit voor een prijs/kwaliteitsvergelijkingswebsite voor het aanbod van zorgpartijen.

In de uitgangspunten van het gemeentebeleid staan meedoen (iedereen doet mee) en zelfredzaamheid (eigen kracht) als eerste genoemd, en dat is niet voor niets. Het CDA vindt dat maatregelen die de kwaliteit van leven verbeteren een nog zwaarder accent verdienen. Het gaat om concrete zaken als onder de mensen komen, contacten met lotgenoten, gaan bewegen, benutten van mogelijkheden van het rijke aanbod van het Zoetermeerse verenigingsleven.

Financieel verantwoord

Het zorgbeleid moet financieel verantwoord worden ingericht. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarvoor is een sluitend afsprakenkader nodig met aanbieders (zorgpartijen), maar ook met andere financiers die een deel van het zorgaanbod zorg leveren (zorgverzekeraars). Heldere afspraken met de zorgverzekeraars zijn onmisbaar om verantwoorde zorg te organiseren in en rond het grijze gebied tussen wat de gemeente doet, en wat de zorgverzekeraars doen. Het CDA roept het college op om vaart te maken met het maken van afspraken met de zorgverzekeraars.

Afschuiven verantwoordelijkheid: nee!

De verschuiving van verantwoordelijkheden naar cliënten vindt het CDA een goede zaak. Maar het beroep op eigen verantwoordelijkheid en eigen kracht van mensen mag niet verworden tot afschuiven. De gemeente houdt een rol, en moet mensen leren om hun eigen kracht te ontdekken en tot ontwikkeling te brengen. Zo moet mantelzorg langdurig vol te houden zijn. Dat kan door het bieden van goede informatie, maar ook in de vorm van parate vervangende ondersteuning op ieder gewenst moment.

 

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-