keti kotiDe plechtigheid Keti Koti moest dit jaar sober gehouden worden. Slechts enkele genodigden kwamen samen om de slachtoffers van slavernij te herdenken en de 'bevrijding van de ketenen' te vieren. Voor deze gelegenheid droegen veel genodigden witte kleding ten teken van rouw.

keti koti2De corona maatregelen hebben de organisatie van Keti Koti (Stichting Herdenking Slavernijverleden, kortweg SHS) doen besluiten om de plechtigheid dit jaar sober te vieren. Geen dans en geen samenzang, maar wel het voordragen van een gedicht en de gebruikelijke kranslegging dit jaar. Wethouder Ingeborg ter Laak was naast Rene Violenus, de gevolmachtigd minister van Sint-Maarten, te gast bij de plechtigheid.

Keti Koti ofwel 'verbroken ketens' verwijst naar de ketens waarmee de slaven vastgezet werden. Na de opening van Diane Vlet, voorzitter van SHS, werd op zeer indringende wijze het gedicht 'Vrijheid' voorgedragen door schrijfster Krofaya Kromanti. Zij bracht de pijn, de vernedering en de ontkenning van slavernij op emotionele manier naar voren (zie video). Ook werden twee kransen met witte bloemen gelegd door o.a. Diane en de wethouder.

Deze bijeenkomst werd door velen online gevolgd via een livestream. 

 

-advertenties-

-goede doel-