Het kan niet op! Na een stralend slot van maart en een super-zonnige april voltooit mei met opnieuw extreem veel zon een kunststukje. De lente van dit jaar verpulvert namelijk het bestaande zonnerecord.

bloem1Deze Corona-zonnelente had nota bene bijna het zonnigste zomerseizoen van de eerste plaats verdrongen. Wie nog twijfelt aan klimaatverandering moet zich echt achter de oren krabben. De voorbije laatste lentemaand begon nog met een paar fikse buien op 1 mei die tussen de 10 en 15 mm regen in onze stad brachten. Gedurende de rest van de maand viel er nauwelijks meer wat en scheen de zon de meeste dagen onafgebroken aan een stralend blauw firmament. Daardoor was mei naast extreem zonnig (de op een na zonnigste
meimaand ooit) ook zeer droog. De wind voerde met doorgaans noord- tot oostenwind lucht met lage vochtigheid aan. In combinatie met de intense instraling van de zon heeft dit ook in onze regio tot grote verdamping en dito droogte geleid.


Mei was ondanks al het zonnegoud niet warm

bloem3De bloeimaand vormde dus het daverende klapstuk van het verreweg zonnigste voorjaar ooit. Dat record is helemaal bijzonder als je bedenkt dat het in de eerste helft van maart nog bijna dagelijks regende en bewolkt was: dat record is desondanks in de laatste twee-en-een halve maand gerealiseerd! Hoewel er natuurlijk geen direct verband met de Corona-uitbraak bestaat, is het wel een bijzondere samenloop van omstandigheden dat die uitbraak min of meer samenviel met deze permanent stralende lente. Dat gaf de mensen gelukkig de gelegenheid op de tuin of het balkon te zitten of een ‘frisse neus’ te halen. Er viel in onze stad slechts 1 zomerse dag te noteren (op de 20e mei en de eerste
pas van 2020) en dat is aan de magere kant. 


bloem4Mei was niet warm; de gemiddelde temperatuur kwam uit op de normale waarde voor de bloeimaand. Het heldere weer met veelal oord(oost)en winden zorgden namelijk voor frisse nachten. Hoewel het op normale hoogte niet meer vroor, trad er vlakbij de grond rond IJsheiligen wel een paar dagen nachtvorst op. Dit zorgde soms voor flink wat schade aan bloemen en planten, vooral in tuinen aan de randen van onze stad.


Na een warm begin hapert begin juni het zomerweer


bloem5De eerste paar dagen van juni gaan we nog vrolijk verder met het fraaie, zomerachtige weer. Op dinsdag kunnen we in Zoetermeer naar alle waarschijnlijkheid de tweede zomerse dag van 2020 noteren en wie weet lukt dat al eerder op maandag. Maar daarna verdrijft een lagedrukgebied vanuit Scandinavië de hogedruk boven onze omgeving waardoor het stapsgewijs fiks gaat afkoelen.

Hopelijk brengt die lagedruk ook buien met zich mee want de natuur snakt naar water! Vorig jaar begon in juni de hete zomer van 2019 met twee hittegolven en ook voor de eerste keer 40+ graden in ons land. Wie weet flikt de zomer van 2020 dat weer want met de klimaatverandering weet je het maar nooit!

 

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-