vuurwerkDe Zoetermeerse raad heeft een algeheel vuurwerkverbod maandag in de raadsvergadering weggestemd. GroenLinks had een motie ingediend om tot een geheel verbod van consumentenvuurwerk te komen. Ook een motie om illegaal vuurwerk onder de Wapenwet te laten vallen haalde het niet.

De discussie over het wel of niet afschaffen van vuurwerk speelt natuurlijk ook op landelijk niveau, maar gemeenten kunnen wel lokaal extra maatregelen nemen. Zo hebben een aantal gemeenten, zoals Rotterdam, al een algeheel vuurwerkverbod voor hun gemeente aangekondigd.
GroenLinks vroeg aandacht voor de steeds oplopende kosten van de jaarwisseling en schade aan gezondheid. Naast vuurwerkongelukken zijn er ook veel mensen met gevoelige luchtwegen, die rond de jaarwisseling veel last ondervinden. Margot Kraneveldt, PvdA: “De meningen zijn verdeeld, wij zien nog geen meerderheid voor het volledig afschaffen van vuurwerk.” Ook Juliette Meurs van Zoetermeer Vooruit ziet nog niets in een volledig verbod en vroeg zich af hoe een centraal vuurwerk te regelen zou zijn in de 1,5 meter samenleving die waarschijnlijk tegen de jaarwisseling nog steeds van kracht is.

Burgemeester Lokker: “Het is duidelijk dat de tolerantie voor knalvuurwerk en neveneffecten van vuurwerk steeds minder wordt. Toch is het, net als landelijk, niet makkelijk om hierin een compromis te vinden. Het is ondoenlijk als elke gemeente op zich zijn eigen beleid gaat vast stellen. Ik ben een groot voorstander van het volgen van het landelijk beleid, dit is ook makkelijker te handhaven.”

-advertenties-

-goede doel-