IMG 6221De OPOZ juffen en meesters hebben elke dag contact met hun leerlingen in het basisonderwijs. Maarten Schoon, voorzitter College van Bestuur OPOZ: “Wij zijn in Zoetermeer gelukkig geen leerlingen ‘kwijt’, waar geen contact mee is. Alle leerlingen hebben dagelijks contact met hun juf of meester.”


Elders in het land maken scholen wel melding van leerlingen die ‘van de radar verdwijnen’ en waar geen contact meer mee is. In Zoetermeer is deze trend niet te zien. Het bestuur van de OPOZ heeft ook minimaal drie maal per week contact met alle directeuren van de basisscholen en houdt nauwlettend bij wat er nodig is op de scholen.

 

Niet ideaal, wel zo goed mogelijk

Er zijn voor de leerlingen veel extra laptops gekomen via Stichting Leergeld en op dit moment zijn er genoeg laptops beschikbaar voor alle OPOZ leerlingen. Maarten Schoon: “We gaan nu de vierde week van het thuisonderwijs in, het is zeker niet ideaal, maar wel zo goed mogelijk. Onder de omstandigheden zijn wij niet ontevreden met het thuisonderwijs.” 
De eerste weken richtten de juffen zich voor het thuisonderwijs vooral op herhaling van al bekende stof, maar langzamerhand worden ook weer nieuwe onderwerpen behandeld met de kinderen. Zo proberen de scholen de achterstanden zo klein mogelijk te houden.
Maarten: “Wat we nu wel zien is dat de verschillen tussen leerlingen groter worden. Dit hangt ook af van de thuissituatie en de hulp die een kind thuis krijgt bij het huiswerk. De ene ouder is nu eenmaal beter in het begeleiden van schoolwerk dan de andere ouder.”

 

Musical wordt moeilijk

Het afscheid van groep 8 zal dit jaar noodgedwongen ook heel anders gaan verlopen dan in andere jaren. Op schoolkamp gaan zit er nu niet in en of de traditionele groep 8 musical nog door kan gaan is nog onzeker. Maarten: “Het is nu nog te vroeg om te zeggen of musicals wel of niet kunnen doorgaan. Tot 1 juni zijn alle groepsbijeenkomsten in ieder geval afgezegd, we moeten afwachten hoe de maatregelen verder zullen verlopen."

 

Mooie initiatieven

Intussen ontstaan allerlei mooie initiatieven door leerkrachten om het onderwijs vorm te geven. De gymleerkrachten zetten elke dag een nieuwe gym-challenge online en leerkrachten doen hun uiterste best om steeds uitdagende opdrachten te verzinnen voor de leerlingen.
Maarten: “Die ontwikkeling gaat nu heel snel en dat is heel mooi om te zien. We kunnen hier zeker wat van leren wat we straks in het onderwijs kunnen gaan gebruiken.”

-advertenties-

-goede doel-