xeenstijligemeidoorn3 copyDe Vrienden van Natuurtuin Zoetermeer start weer met de maandelijkse wandeling door de Natuurtuin. Tijdens deze wandeling die plaatsvindt op 27 september vertellen de natuurgidsen over de metamorfose die de natuur ondergaat van zomer naar herfst. En hoe deze zich voorbereidt op de winter.

Momenteel is de nazomer nog volop bezig, maar de herfst is toch begonnen. De nachten worden langer dan de dagen. Door de lagere nachttemperaturen beginnen de bladeren van bomen en struiken zachtjes te kleuren. Veel soorten vruchten en bessen zijn te bewonderen, zoals wilde appels, mispels, hazelnoten, rozenbottels en de kleine rode op kersen lijkende vruchten van de van het gele kornoelje. De meeste planten zijn uitgebloeid. Sommige planten zoals de klimop bloeien laat. Bijen, hommels, zweefvliegen en vlinders die bij zonnig weer nog rondvliegen en op zoek zijn naar nectar profiteren hiervan. Ook deze zomer is het behoorlijk droog geweest. Nu het weer gaat regenen, komen de paddenstoelen tevoorschijn.
Het najaars maaiwerk is volop aan de gang. Het poldertje is gemaaid en afgeruimd. Binnenkort lopen er weer een aantal Schoonebeker heideschapen rond, die zich tegoed zullen doen aan het jonge gras. Al deze werkzaamheden vinden plaats in nauwe samenwerking tussen de aannemer en de vrijwilligers van de Vrienden van de Natuurtuin Zoetermeer. xmispel1

Deze wandeling begint om 14.00 uur bij de picknicktafel aan de rand van Natuurtuin in het Westerpark. E wordt begeleid door één of twee natuurtuin gidsen. De wandeling duurt ongeveer 75 minuten en is geschikt voor jong en oud. De coronavoorschriften worden natuurlijk in acht genomen. Hierdoor wordt er gewandeld in kleine groepen.

Deelname aan de wandelingen is gratis, honden mogen niet mee in de tuin. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Voor rolstoelen en kinderwagens is de wandeling helaas minder geschikt. Ook bij slecht weer gaat de wandeling door. Informatie vindt u ook op www.vriendennatuurtuinzoetermeer.nl . Binnenkort op is het weer mogelijk om een dag mee te helpen aan het onderhoud van de Natuurtuin, en wel tijdens de Landelijke Natuurwerkdag op zaterdag, 7 november. Aanmelden kan via www.Natuurwerkdag.nl

xkaardenbolVoor groepen en andere belangstellenden is het mogelijk om tegen een kleine vergoeding op andere dagen een rondleiding op maat te krijgen. Voor informa­tie en aanmelding voor een groepswandeling of meehelpen met de werkzaamheden in de natuurtuin, kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

-advertenties-

-goede doel-