20200208 16255De voorraad van Stichting Iedereen een maaltijd is laag. Nog slechts anderhalve week en dan kunnen zij geen maaltijden meer leveren aan een groep kwetsbare mensen die nergens anders terecht kunnen en honger lijden. Bijna 60 mensen zijn afhankelijk van Stichting SIEM.

“Mensen later verhongeren, dat kan ik echt niet hoor, maar inmiddels weet ik het niet meer op te lossen,” zegt Brenda Hartging. Zij is dé kracht achter Stichting Iedereen Een Maaltijd, die maaltijden verzorgt voor mensen die nergens anders terecht kunnen. Vanuit de lunchroom SIEM in het Woonhart wordt er gekookt voor een groep van bijna zestig alleenstaanden en gezinnen die zonder haar steun geen warme avondmaaltijd zouden hebben.

Brenda legt uit: “Ik heb mensen die niet in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de voedselbank of andere instellingen. Wij zijn hun laatste vangnet. Maar daarnaast zijn er nog een aantal vrijwilligers bij mij actief die in ruil voor hun hulp ook in aanmerking komen voor een maaltijd bij mij. Zij zitten nu thuis én hebben niet veel te eten.”

 

Zo goed als leeg

De voorraad kast van Brenda’s Stichting is zo goed als leeg. Komende week haalt zij haar vriezers leeg om toch maaltijden te kunnen leveren. Brenda legt uit: “Na de sluiting van de lunchroom door de corona crisis heb ik geen inkomsten meer en dat maakt het voor mij bijna onmogelijk om inkopen te doen. Na de komende week kan ik nog wat kroketten en andere snacks aan de mensen geven, maar dan is het echt op.”

 

Sluiten eigenlijk geen optie

Sluiting is voor Brenda eigenlijk geen optie. Geëmotioneerd zegt zij: “Ik kan en wil mensen niet in de kou laten staan, dat heb ik nooit gedaan. Ik weet zeker dat zij zonder mijn maaltijden nauwelijks te eten hebben. Maar wat moet ik doen?” Samen met twee online voedselgroepen zijn zij de enigen die nog voor de mensen zorgen die het financieel erg moeilijk hebben.

Ook brengt zij maaltijden bij een alleenstaande man van in de 90, die niet zelfstandig naar de winkel kan en ook nog eens bij de risico groep hoort. Brenda moet er niet aan denken om deze man dadelijk te moeten vertellen dat zij geen eten meer kan komen brengen.

 

Steun door voedselbonnen

Wethouder Groeneveld, armoedebeleid, maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van de corona-maatregelen voor mensen die het financieel al moeilijk hebben. Groeneveld: “Het is een verdrietige en zware tijd, waarin eigenlijk niemand meer kan doen wat hij deed. Dat geldt ook voor prachtige initiatieven zoals dit. Gezondheid gaat nu voor alles, zeker met de nieuwe corona-maatregelen die zijn ingegaan. Wanneer maatschappelijke organisaties zien dat huishoudens die zij ondersteunen hierdoor echt geen eten meer hebben, dan kunnen die organisaties contact opnemen met Stichting urgente noden Zoetermeer (SunZ). SunZ heeft voedselbonnen voor noodsituaties beschikbaar en zal deze waar nodig toekennen."

Foto: Brenda in het werk in de Lunchroom, toen deze nog open was

-advertenties-

-goede doel-