De zoete aardeDe Zoete aarde23Het Voedselbuurtbos in de Nieuwe Driemanspolder, dat mogelijk op 1 januari 2021 van start gaat, is ‘Voedselbuurtbos Geuzegroen’ genoemd. Gabriella van der Linden uit Den Haag bedacht de naam en onthulde hem gisteren zelf op Buurttuin De Zoete Aarde (De Leyens).

 

De zoete aardeDe Zoete aarde11Penningmeester Peter Kalshoven van De Zoete Aarde bood haar een mooi verrassingspakket aan. Hierin zaten van eigen tuinoogst gemaakte producten, zoals jams en theeën. Dat Voedselbuurtbos Geuzegroen nu al volop leeft in de harten van Zoetermeerders en regiogenoten, blijkt uit het grote aantal inzendingen voor de prijsvraag die voor de naam was uitgeschreven. Maar liefst 120 enthousiastelingen zonden hun naam in, vaak voorzien van een uitgebreide toelichting. De jury, onder anderen bestaande uit de initiatiefnemers van het bos, Klaartje Jaspers en Astrid van Beek, hadden het er maar wat moeilijk mee. Astrid van Beek: “Wij wilden graag dat in de naam iets van de historie van het gebied en de functie van het bos zou zitten. Ook vonden wij het belangrijk, dat de naam aantrekkelijk zou zijn voor kinderen. Want zij zullen uiteindelijk de vruchten plukken van het bos.” Na de selectie bleven drie namen over. De jury besloot daarom naast de hoofdprijs ook twee eervolle vermeldingen weg te geven.

Die kregen Yolanda Jenner voor ‘Zoeterlei’ en IJsbrand Feeke voor ‘De Groene Wegh’. Yolanda licht toe: “Zoeterlei slaat op de verbinding die het bos gaat creëren tussen Zoetermeer en Leidschenveen. Ik wilde ook iets met smaak in de naam. ‘Allerlei’ smaakt naar meer, en dat heb ik afgekort voor de naam Zoeterlei.” En IJsbrand vertelt: “Ik ben in de historie van de Nieuwe Driemanspolder gedoken. Vroeger was deze polder veengebied en verbond een weg met de naam Groene Wegh Wilsveen en de Delftse Wallen. Een deel ervan loopt door het gebied van het Voedselbos. De weg vormde een verbinding tussen mens en natuur. Ik wilde de naam Groene Wegh, die ook verwijst naar de toekomst, graag vastleggen.”

 

De zoete aardeDe Zoete aarde18Mogelijk worden deze twee namen gebruikt voor onderdelen van het bos, bijvoorbeeld voor het winkeltje of het fietspad. Yolanda en IJsbrand kregen een pot met krentenboom, aardbei en goudbloem erin. Deze kunnen ze later als ze dat willen planten in Voedselbuurtbos Geuzegroen.

Prijswinnares Gabriella stond te stralen toen ze haar prijs in ontvangst nam. Net als IJsbrand dook Gabriella in een stukje Zoetermeerse geschiedenis: die van de 80-jarige oorlog. “Als je het over de 80-jarige oorlog hebt, denkt iedereen aan Den Briel en het Leids Ontzet (1573-1574, red.). Maar er was ook een Slag bij Zoetermeer. Een vloot geuzen stuitte in september 1574 op Spaanse troepen bij de Voorweg. Door een omtrekkende beweging te maken, konden de geuzen een aantal dagen later toch Leiden bereiken en deze stad op 3 oktober ontzetten.”

Ook wat andere inzenders waren naar De Zoete Aarde gekomen. Dirk Vrijenhoek uit Voorburg had de naam ‘De Draai’ verzonnen. Dirk: “Het bos komt in drooggelegd gebied te liggen: dry. Ook ligt het bos in een draai van de weg. Ik fiets vaak in het gebied. Het bos gaat straks veel veranderen. Het is een leuk idee, zeker voor de kinderen. Zij kunnen er straks boompjes planten met een verhaal erbij.

Leerkracht in het basisonderwijs Ellie ten Hoopen uit Seghwaert bedacht samen met haar man de naam ‘Buitenveen’: “Het bos komt op veengrond en het is lekker buiten, richting Leidschenveen.” Ze is vast van plan met de kinderen uit haar klas en met de kleinkinderen naar het Voedselbuurtbos toe te gaan.

 

Hoe staat het met het Voedselbuurtbos?

Namens de gemeente Zoetermeer was Wouter van Kleef, projectleider Nieuwe Driemanspolder, aanwezig. Zoetermeer Actief vroeg hem naar de stand van zaken van het bos. “Wij zijn onder de indruk van het enthousiasme en de vasthoudendheid van de initiatiefnemers, Klaartje Jaspers en Astrid van Beek. Zij zijn al sinds 2016/2017 bezig met dit plan. Ze zijn zelf eigenlijk een soort geuzen. Op dit moment is de omgevingsvergunning in behandeling bij ons. De activiteiten moeten passen binnen de bestemming. De bestemming is al: bossages. Als de omgevingsvergunning er is, moet er nog een officiële vergunning worden verleend. Als alles goed verloopt, zou het bos op 1 januari 2021 van start kunnen gaan. Wat nog wel van belang is, is hoe het beheer van het bos, dat de gemeente gaat overdragen aan de nieuwe partner, zal worden uitgevoerd. Daar moeten we goede afspraken over maken. Jaspers en Van Beek willen 4,5 hectare en dat is behoorlijk arbeidsintensief.”

Tekst Christa van der Hoff

Foto’s John Slotboom

-advertenties-

-goede doel-