Burgemeester Charlie Aptroot portretBurgemeester Aptroot onderzoekt of er verdere maatregelen genomen kunnen worden om de nachthoreca in Zoetermeer veiliger te maken. Hij denkt hierbij aan regels rond VIP-tafels in de nachthoreca en beperkingen in de sluitingstijden.


Woensdagmiddag stuurde burgemeester Aptroot een memo naar de raad om hen te informeren over de maatregelen. De raad nam op 26 november 2018 de motie Nachthoreca veilig aan, waarin het college werd gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken de nachthoreca veiliger te maken.
Burgemeester Aptroot stelt voorop dat ‘Zoetermeer nog steeds een hele veilige stad is’, maar geeft toe dat er de laatste tijd veel incidenten zijn geweest rond nachtclubs, met zelfs schietpartijen en het neerleggen van handgranaten. De ernstige incidenten vinden vooral plaats rond het Van Tuyllpark, dinsdagavond 22 januari was hier weer sprake was van een schietincident.


Twee maatregelen

Een van de maatregelen die nu onderzocht worden is het beperken van VIP-tafels in de clubs. VIP-tafels worden voor een hoog bedrag, van €2.000,- tot €7.000,- verhuurd en worden vaak in verband gebracht met criminaliteit. Aptroot: “Een bedrag van €7.000,- voor een tafel, dat kan de gewone man niet betalen. We hebben het vermoeden dat het hier soms gaat om witwassen van crimineel geld. Dat willen we natuurlijk voorkomen”.
Ook wordt voorgesteld om te kijken naar de sluitingstijden van de horeca. Zoetermeer heeft nu geen vaste sluitingstijden, horeca mag deze zelf bepalen. Bekeken wordt of er beperkende sluitingstijden kunnen worden ingesteld voor bepaalde horeca of gebieden.

 

Niet typisch Zoetermeers

De incidenten met handgranaten en schietincidenten zijn niet typisch Zoetermeers. In geheel Nederland zijn in 2018 bijvoorbeeld al meer dan 30 incidenten met handgranaten geweest. In onder andere Amsterdam, Delft, Zwolle en Rotterdam. De burgemeester is ook in nauw overleg met bijvoorbeeld de steden Den Haag en Rotterdam om te voorkomen dat een ‘waterbed-effect’ op treedt. Zo willen zij voorkomen dat problemen zich alleen maar steeds door de regio verplaatsen.

 

Bevoegdheden burgemeester

De bevoegdheden van de burgemeester om overlast aan te pakken zijn sinds zijn aantreden in 2013 al uitgebreid. Zo kan hij nu horeca gelegenheden waar overlast is tijdelijk of permanent sluiten , of de exploitatie en/of horecavergunning intrekken. Ook is preventief fouilleren in een aangewezen gebied mogelijk als maatregel. De nieuwe maatregelen die nu voorgesteld worden zijn vooral bedoeld om de extremen in overlast te voorkomen. Burgemeester Aptroot verwacht geen protesten vanuit de horeca tegen de nieuwe maatregelen die nu worden voorgesteld. "Veel reguliere clubs zijn alleen maar positief over het beleid. Een exploitatievergunning betekent voor hen ook extra werk en kosten, maar ze zien de noodzaak ervan", aldus burgemeester Aptroot.

 

-advertenties-

-goede doel-