nul op de meter zoetermeer palenstein prefab 1ArchitectuurPunt Zoetermeer organiseerde een projectbezoek naar de Nul op de Meter woningen van woningcorporatie De Goede Woning in Palenstein. In Palenstein laat De Goede Woning met een pilotproject zien, hoe 120 bestaande eengezinswoningen tot Nul op de Meter woningen worden getransformeerd.

Toen de eengezinswoningen rond de Van der Maasstraat in Palenstein eind jaren ’60 van de vorige eeuw werden gebouwd, dacht men nog dat de gasvelden in Groningen oneindig veel gas konden leveren. Inmiddels moeten alle nieuwbouwwoningen aardgasvrij gebouwd worden. De grote uitdaging is om ook de vele bestaande woningen te verduurzamen.

 

Oude woningen krijgen een nieuwe jas 

Nul-op-de-Meter betekent dat het huis evenveel (of meer) energie opwekt als het nodig heeft voor het huis en het huishouden. De basis is een goed geïsoleerde woning die weinig warmte verliest. Uitgangspunt in dit project door Dura Vermeer en A3 Architecten is dat de bestaande constructie zoveel mogelijk blijft staan. Zeer duurzaam omdat er op die manier nauwelijks materiaal verspild wordt. De nieuwe gevels en daken zijn in de fabriek geprefabriceerd en worden op de bouwplaats alleen maar gemonteerd.

nul op de meter palenstein goede woning 1Onder de bestaande houten vloer werden isolatiechips gespoten. Alleen de dakpannen zijn van het dak gehaald en vervangen door isolatieplaten (isolatiewaarde Rc 7) met stalen dakbedekking en zonnepanelen. Aan de buitenkant zijn voor de bestaande gevels isolatiepanelen (isolatiewaarde Rc 7) geplaatst. Hierop zijn in de fabriek al stucwerk en steenstrips aangebracht. De nieuwe muren zijn zo dik, dat er hele brede vensterbanken ontstaan die ook wel bloemkozijnen worden genoemd. Mooi en handig want je kunt er in zitten of de poes een plek geven. Aannemer Dura Vermeer ontwikkelde het bouwsysteem. Zoetermeer is een van de eerste plaatsen waar het wordt toegepast. Het systeem wordt steeds verder verbeterd.

Het stedenbouwkundig plan van Palenstein is oorspronkelijk gebaseerd op een zo gunstig mogelijke oriëntatie van de woningen op de zon. Op beide zijden (oost en west) van het schuine dak kunnen daarom zonnepanelen elektriciteit opwekken. Naast al deze technische maatregelen kregen de woningen nog nestkasten voor vogels en vleermuiskasten.

Bewoners hebben na renovatie geen gasrekening meer, maar betalen een energieprestatievergoeding aan corporatie De Goede Woning. Daaruit wordt de forse investering voor de verduurzaming op termijn betaald. Maar de stroomrekening blijft, omdat het energienet een buffer voor de zonne-energie is, waarvoor transportkosten betaald worden. De totale lasten blijven voor de bewoners nagenoeg gelijk.

-advertenties-

-goede doel-