keti koti zoetermeer 2023 172De start van Keti Koti op 30 juni vindt dit jaar plaats vanuit de Nicolaaskerk, Dorpstraat 24, Zoetermeer. In de dienst wordt stilgestaan bij de slavernij en de blijvende impact ervan in het heden. Na de dienst gaat de stoet naar Palenstein voor het vervolg van de herdenking en viering.

De kerkdienst start om 11.00 uur en staat open voor alle geïnteresseerden, ongeacht geloof. Tijdens deze viering wordt aandacht besteed aan de slavernij, de Nederlandse betrokkenheid en de sporen die dit nalaat in de huidige samenleving. De zang tijdens de dienst zal verzorgd worden door een gospelkoor.
Na de kerkdienst biedt Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer de aanwezigen een korte lunch aan, waarna de stoet met in hun kielzog een bazuinkoor loopt naar Palenstein, alwaar de kranslegging bij de herdenkingsplaquette plaatsvindt.


Rond 14.00 uur is er de kranslegging door burgemeester Michel Bezuijen op het Rakkersveld in Palenstein. Hierna biedt SHS een gevarieerd programma met onder andere muziek, culturele dans, spoken word etc. De herdenking is gratis toegankelijk, en sluit om 17.00 uur. Zo zal onder anderen Lou Prince zingen bij de viering en zijn er optredens van dansgroep Plug and Play en een traditionele Marons groep.
Voor de mindervaliden is er een bus beschikbaar vanaf de Dorpstraat (parkeerplaats nabij de Nicolaaskerk) om vervolgens te worden vervoerd naar Palenstein.

 keti koti zoetermeer 2023 090  keti koti zoetermeer 2022 019

Inrichting Comité

In de gemeenteraad van 26 juni 2023 over de perspectiefnota is de motie ‘Ieder jaar een waardige Keti Koti in Zoetermeer’ aangenomen. De raad heeft het college verzocht om een permanent herdenkingscomité Keti Koti in te stellen, waarin vooral mensen met een Surinaamse of Caraïbische achtergrond deelnemen, waaronder ook een vertegenwoordiging van de Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer. In goed overleg zal met dit herdenkingscomité een plan worden ontwikkeld voor een prominente locatie, een passend monument en de wijze waarop de jaarlijkse Keti Koti viering in de toekomst zal worden gehouden. Dit plan zal bij het najaarsdebat worden voorgelegd aan de raad.
Alle Zoetermeerders met een verbintenis met het slavernijverleden worden opgeroepen om zich aan te melden voor het herdenkingscomité. De gesprekken worden halverwege 2024 gevoerd, de oprichting van het comité krijgt in het najaar vorm. Er zal ruimte worden gecreëerd voor overdracht van kennis, zodat het comité de informatie, tijd en ruimte heeft om een realistisch en uitvoerbaar plan te maken voor een zelfstandige organisatie van Keti Koti in 2025 en de daaropvolgende jaren.

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-