stationsgebouw Zoetermeer zegwaartWist u dat? In deze rubriek onthullen we leuke feitjes en wetenswaardigheden over Zoetermeer. Van de hoogte van de Zoetermeerse Watertoren tot de eerste Ambachtsheren, verrassend en leuk om te weten over je stad! Deze keer:  de dakspanten van station Zoetermeer.

Een deel van het dak van het overdekte podium op het Nicolaasplein is afkomstig van een oud stationsgebouw uit 1907, een gebouw dat op de plek van Zoetermeer Oost heeft gestaan.

Het oudste stationsgebouw dat daar heeft gestaan is gebouwd in 1870. Deze ging in februari 1905 in vlammen op en daarna is er een nieuw station gebouwd, samen met twee seinhuizen en een woning voor de stationschef. Die woning staat er nog steeds. In 1952 is dit station afgebroken waarna de dakspanten eerst zijn hergebruikt in een bedrijfshal. Later zijn ze onderdeel geworden van het podium op het Nicolaasplein.

Foto: Stationsgebouw Zoetermeer Zegwaart; Stadsarchief Zoetermeer / HGOS

Bronnen:
Titel: Kleine Zoetermeerse geschiedenissen; Samenstelling: Arjen van der Burg, Ronald Grootveld, Ton Vermeulen, met medewerking van: Piet Drapers, Cees Heeren en Jan van der Velde; uitgave: Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Zoetermeer 2019

https://home.kpn.nl/f2hrajhamoen482/g_Gouda-DenHaag.htm

http://home.kpn.nl/f2hrajhamoen482/g_Gouda-DenHaaglijn2.htm

-advertenties-

-goede doel-