Perenpluk 3De perenpluk gaat beginnen en daarom ben je op zaterdag 9 september van 10 -16 uur (zolang er nog peren hangen) welkom voor de perenpluk in De Hof van Seghwaert en Buurttuin Zoete Aarde. Het belooft een mooie oogst te worden.

In de boomgaard De Hof van Seghwaert staan fruitkisten waar de geplukte peren in gedaan kunnen worden. Van deze peren wordt sap gemaakt en dit perensap is in het winkeltje en op diverse andere plekken in Zoetermeer te koop voor € 2,75 per liter. De opbrengst wordt gebruikt voor het onderhoud van de boomgaard en de organisatie van activiteiten.

PerenplukWil je zelf peren mee naar huis nemen? Dat kan, de prijs voor 1 kilo peren is € 1,00. Per persoon kun je maximaal 5 kilo peren kopen. 
Enkele tips: neem een emmer mee om de geplukte peren in te doen, trek een stevige lange broek aan (er zijn plekken waar brandnetels en bramen tussen de peren staan) en trek stevige schoenen en laarzen aan zodat je geen natte voeten krijgt als het gras nat is.

Op 9 september is het ook open Monumentendag. In de Hof van Seghwaert kan je meelopen door de historische boomgaard met een rondleiding die om 11 uur en om 14 uur start. De perenboomgaard ligt aan de parkeerplaats ter hoogte van Gaardedreef 169 in Zoetermeer. De Hof ligt op 2 minuten lopen van Randstadrailhalte Seghwaert.

 

Perenplukdag bij Buurttuin Zoete Aarde

Op zaterdag 9 september wordt de jaarlijkse perenplukdag bij Buurttuin Zoete Aarde in De Leijens gehouden, tussen 10.00 en 16.00 uur. Dan kunnen Zoetermeerders weer zelf peren plukken. Handperen wel te verstaan, want de stoofperen zijn pas later rijp. De boomgaard telt in totaal 260 fruitbomen, waarvan 100 perenbomen. Dus er valt aardig wat te plukken. Daarvoor zijn lange en korte perenplukstokken aanwezig. Per persoon mag maximaal 3 kilo worden geplukt tegen € 1,- per kilo.

De perenboomgaard is zo’n tachtig jaar oud en levert voor een groot deel oude rassen. Het is dan ook niet toevallig dat de plukdag gelijk valt met open monumentendag. De boomgaard heeft namelijk een monumentale status. Maar er groeien ook gangbare rassen als Conference en Doyenne de Comice. De fruitbomen worden onderhouden door een groep vrijwilligers. Er wordt gesnoeid, gemest, soms oude bomen vervangen en geoogst. Mochten er na de plukdag peren overblijven, dan worden deze verkocht in het nieuwe paviljoenwinkeltje op het terrein van de buurttuin. De buurttuin wordt volledig door vrijwilligers gerund.

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-