20130701 15826De Herdenking van het Slavernijverleden wordt in Zoetermeer dit jaar groter dan ooit tevoren gevierd op vrijdag 30 juni. Het Nicolaasplein zal deze dag bol staan van de activiteiten, waarbij iedereen van harte welkom is.

 

Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer heeft ervoor gekozen de herdenking op vrijdag 30 juni te houden, zodat mensen ook de gelegenheid hebben naar de nationale herdenking op 1 juli in Amsterdam te gaan. Op deze dag wordt herdacht en gevierd dat de slaverij afgeschaft werd. De afschaffing van de slavernij wordt ook wel Keti Koti genoemd: ‘gebroken ketenen’. of Manspasi: ‘emancipatie’. Overigens waren de slaven na 1 juli 1863 niet direct vrij: als compensatie voor onderhoud en verlies van productiekrachten, moesten ze nog tien jaar doorwerken op de plantages.

 

  keti koti zoetermeer 2022 058      

Keti Kotifestival

Het Keti Kotifestival zal vrijdag 30 juni vanaf 16 uur gehouden worden. De herdenking start met de Prodo wakka, waarbij mensen in traditionele kleding in optocht vanaf het Stadhuisplein naar het Nicolaasplein lopen. Daar worden kransen gelegd bij het monument en stilte gehouden.
Na dit officiële gedeelte is het tijd voor de viering van de afschaffing van de slavernij en zullen er verschillende optredens zijn, dans en muziek. Er worden deze dag maaltijden uitgedeeld voor ouderen die dit nodig hebben en er zullen ook verschillende activiteiten zijn waaraan bezoekers kunnen meedoen.
Naast het jubileum van 160 jaar afschaffing van de slavernij, viert ook de Zoetermeerse SHS, Stichting Herdenking Slavernijverleden, een jubileum, zij bestaan dit jaar 10 jaar.

 

Hele jaar activiteiten

Diane Vlet, voorzitter Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer: “Op deze dag herdenken wij én vieren we feest. Maar het hele jubileumjaar zal in het teken staan van de herdenking slavernijverleden. Het hele jaar door zijn er activiteiten en bijzondere workshops!”

Zo wordt er een filmcyclus gehouden door Filmhuis Cameo, zijn er lezingen, tentoonstellingen en stadsdialogen. Diane: “We willen dat iedereen mee kan doen aan de activiteiten en er zoveel mogelijk mensen bereikt worden. Het slavernijverleden is ook het verleden van Nederland, het is belangrijk dat mensen dit weten.”

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-