Vuurwerk afstekenVuurwerk is feestelijk en mooi om naar te kijken, maar tijdens elke jaarwisseling raken veel volwassenen en kinderen gewond door vuurwerk. En daarbij loopt niet alleen degene die vuurwerk afsteekt een risico, maar zeker ook de toeschouwers.

Vuurwerk in de categorie F1 mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken vanaf een leeftijd van 12 jaar of ouder. Het gaat dan om het zogenaamde fop en schertsvuurwerk (o.a. sterretjes, kleine fonteinen en knalerwten).

Het zwaardere vuurwerk (F2-vuurwerk) mag pas vanaf 16 jaar en ouder op de aangegeven data bij een officieel verkooppunt worden gekocht. Het afsteken ervan mag op 31 december vanaf 18 uur ’s avonds tot 1 januari 02.00 uur in de ochtend. Het gaat dan om de showboxen, compounds en fonteinen. In vuurwerkvrije zones mag géén vuurwerk worden afgestoken!

Op de verpakking van goedgekeurd vuurwerk staat in het Nederlands: geschikt voor particulier gebruik, wat voor soort vuurwerk het is, een artikelnummer, het CE-keurmerk en een heldere gebruiksaanwijzing. Ontbreekt deze informatie? Dan heb je naar alle waarschijnlijkheid illegaal vuurwerk in handen.

Kindervuurwerk bestaat niet

Het afsteken van een sterretje lijkt onschuldig, maar niets is minder waar: 47% van de jonge vuurwerkslachtoffers raakte afgelopen jaar gewond door F1-vuurwerk, de categorie waar de bekende sterretjes onder vallen. F1-vuurwerk is mede daarom verboden voor kinderen onder de 12 jaar.

Hoe steek je vuurwerk veilig af?

* Draag een vuurwerkbril, ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt.

* Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker!

* Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat.

* Let op de windrichting.

* Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter.

* Steek geen vuurwerk af vanuit je hand.

* Steek altijd maximaal één stuk vuurwerk tegelijk af.

* Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan.

* Wees matig met alcohol voordat je gaat afsteken, dan blijf je scherp.

* Let op omstanders (mens en dier).

* Gebruik oordoppen om je gehoor te beschermen.

Ruim alles op!

Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel op. Laat geen vuurwerk op straat liggen en al helemaal geen vuurwerk dat niet is afgegaan. Maak vuurwerk onschadelijk door het in water te dompelen of gooi er een emmer water over. Ruim vuurwerkafval, nadat je het onschadelijk hebt gemaakt, meteen op. Je kunt het gewoon bij het huisvuil doen.

Vuurwerkvrije zones

In Zoetermeer zijn vuurwerkvrije zones vastgesteld, waar je helemaal geen vuurwerk mag afsteken. Deze zones worden door middel van borden aangegeven en alle zones kun je hier vinden: https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/actueel/24265-vuurwerk-dit-mag-wel-en-niet 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-