Vuurwerk marktDe laatste tijd is er veel veranderd rond vuurwerk, wat mag er nu nog wel en wat mag niet? In Zoetermeer geldt geen algemeen vuurwerkverbod, je mag dus vuurwerk afsteken. Maar niet al het vuurwerk is toegestaan en je moet rekening houden met de vuurwerkvrije zones.


Er is een landelijk verbod op knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen, singleshots en vuurwerk uit de categorie F3 (zoals ratelbanden en Chinese rollen). Het verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen wordt streng gehandhaafd. Wie komende jaarwisseling toch dit type vuurwerk afsteekt, riskeert een boete.

Wat wel verkocht en afgestoken mag worden is:

Vuurwerk uit de categorie F1, sterretjes, knalerwten en trektouwtjes.
Vuurwerk uit de categorie F2, siervuurwerk.

 

Vuurwerkvrije zones

In Zoetermeer zijn meerdere vuurwerkvrije zones aangewezen, waar helemaal geen vuurwerk mag worden afgestoken.

1. Balijbos
2. Buytenpark (vanaf SnowWorld)
3. Wijkpark Buytenwegh (tot SnowWorld inclusief sportvelden)
4. Binnenpark De Leyens
5. Burgemeester Hoekstrapark
6. Aldo van Eyckpark
7. De Oostkade
8. Omgeving Markt (de Markt, het Marseillepad, de achterzijde van de Londenstraat, het Stadhuisplein, het Zuidwaarts en het Oostwaarts)
9. Het Silverdome (parkeerplaats en evenemententerrein)

Ook kunnen er vrijwillige vuurwerkvrije zones zijn in bijvoorbeeld een straat. Deze worden aangegeven met borden.

 

Jongerenfeest

Ook dit jaar wordt in opdracht van het college een jongerenfeest in het Silverdome georganiseerd. In tegenstelling tot voorgaande jaren faciliteert het college dit jaar geen busvervoer van en naar het feest. De reden hiervoor is het feit dat het busvervoer veel inzet vraagt van de particuliere beveiliging. Gezien de krappe arbeidsmarkt is ervoor gekozen dat deze beveiligers harder nodig zijn als extra ogen en oren in de wijk. Naar verwachting trekt het jongerenfeest 2.500 bezoekers in de leeftijd 16 tot 22 jaar.

 

Vuurwerkshows

Naast de reguliere vuurwerkshow om 00:00 uur vindt er dit jaar voor het eerst een kindervuurwerkshow plaats. De kindervuurwerkshow start om 19:00 uur. Bij beide shows is er een gezamenlijk aftelmoment. Voorafgaand aan het aftelmoment is op 2 led-schermen een Zoetermeers jaaroverzicht te zien.

De kinderen worden voor hun eigen kindervuurwerkshow ontvangen door een presentator, er is muziek, een jaaroverzicht op led-schermen en een speciaal aftelmoment. De kinderen krijgen een gratis schuimrubber led foamstick.

De vuurwerkshows vinden plaats op de Markt in het Centrum.

 

Campagne Helpende Hens

Vuurkorf 450px copyVorig jaar is voor het eerst de campagne Helpende Hens geïntroduceerd. Het doel van deze campagne is om inwoners te informeren hoe zij op een veilige manier een vuurkorf/oliedrum kunnen gebruiken tijdens de jaarwisseling. Stookt u vuur in een vuurkorf of oliedrum? Zorg dan dat u dit veilig doet. Zet de korf of drum op een laag zand en zorg dat het stabiel staat. Zo voorkomt u dat het wegdek oververhit raakt door de hitte van het vuur. Inwoners kunnen met een voucher een gratis zandzak kunnen ophalen bij een deelnemende bouwmarkt.

Voor meer informatie: www.zoetermeer.nl/oudennieuw.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-