De genummerde kubussen van omgevingskunstenaar Johan Goedhart in Buytenwegh worden gerestaureerd. De kubussen staan sinds 1979 aan de Muzieklaan en zijn begin 2022 opnieuw beschilderd. Toen bleek echter dat het gebruikte lettertype door de jaren heen flink is veranderd. 

Kubus Buytenwegh 450px copyEr is in het archief van de gemeente gedoken, om te onderzoeken wat het originele lettertype was. Door de jaren heen zijn er verschillende lettertypes toegepast op de kubussen. De afbeeldingen bij de gemeente gingen niet verder terug dan 2002. Er is gezocht in andere archieven om het oorspronkelijke lettertype van Johan Goedhart te achterhalen. Het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) in Den Haag bleek gelukkig foto's uit 1980 te hebben van een jaar na de oplevering.

Op dit moment is de conservator van de gemeente bezig met Blomsma Print & Sign om het oude lettertype na te maken. Daarna worden er digitale sjablonen van het lettertype gemaakt, zodat het in de toekomst opnieuw gebruikt kan worden. De nummering wordt in 2023 opnieuw aangebracht op de kubussen.

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-