In Buytenwegh opent op 23 december een Syrisch-Arabische supermarkt onder de naam 'Al Basma'. Voor eigenares Roula Bakir is het een lange weg geweest om als vluchteling een eigen winkel te beginnen. Ondanks alle tegenslagen, bleef ze volhouden. Het verhaal van een vrouw die altijd optimistisch blijft. 

Syrische Supermarkt Al Basma 2Roula en haar man Ahmad Akraa hebben in Syrië alles moeten achterlaten toen zij vluchtten voor de oorlog in hun land. Zij was ambtenaar en hij had een eigen kledingzaak in Aleppo. Al een tijd voelden ze dat de oorlog steeds dichterbij kwam en toen deze hun wijk hadden bereikt, besloten ze tijdelijk met hun drie kinderen naar Turkije te gaan om in veiligheid de oorlog af te wachten. Ze zouden het een maand aankijken, maar dit werd steeds langer. Werk vinden wilde in Turkije niet lukken en Ahmad besloot asiel aan te vragen in Nederland. Roula leerde zichzelf Nederlands door educatieve films te kijken.

In 2014 konden Roula en hun kinderen met Ahmad herenigd worden en via Ter Apel kwamen zij uiteindelijk in Zoetermeer terecht. Na een werkervaringsplaats en het inburgeringsexamen, ging Roula naar het HBO en behaalde haar diploma voor directiesecretaresse. Ondertussen was Ahmad druk op zoek naar werk. Het verlangen naar een eigen zaak bleef.


Tegenslagen maar niet opgeven

De ouders van Roula kwamen te overlijden en zij kon daar niet bij zijn. "Toen mijn moeder overleed, had ik nog geen verblijfsvergunning. Ik kon niet naar Saoedi-Arabië om afscheid te nemen. Mijn vader koos er uiteindelijk voor om terug te gaan naar zijn geboorteland omdat hij daar wilde sterven. Toen dit gebeurde, kon ik niet bij hem zijn. Dat vind ik heel zwaar," zegt Roula. Ondanks de pijn en verdriet, wilde zij er zijn voor haar kinderen.  "Voor hen moest ik door. Ik wilde hen laten zien dat welke tegenslag je als mens ook krijgt, met steun van elkaar kan je er doorheen komen". 

Syrische Supermarkt Al Basma 1Keer op keer solliciteerde Roula en vaak genoeg kreeg zij van het bedrijf niet eens een afwijzing. "Ik ben een keer afgewezen omdat ik té positief was, een vreemde reden voor een afwijzing," zegt Roula. Ook Ahmad bleef werk zoeken, maar ook hij had niet veel succes. Uiteindelijk zagen zij een leeg pand aan de Hannie Schaftrode. Zij vroegen aan de ambtenaar van de bijstand of zij geholpen konden worden om een eigen zaak te openen. Dit kon wel, maar zou een traject van een half jaar zijn. Tot die tijd zouden ze niet mogen starten. Zij besloten het pand te huren en zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Per direct stopte daardoor hun uitkering. "Wij hebben met onze kinderen overlegd of wij dit wel moesten doen. Zij hoorden ons aan en zeiden dat ze achter ons staan. 'Julie kunnen dit, dat weten wij zeker' was hun reactie," zegt Ahmad met een glimlach.

Op 23 december gaat hun zaak open. In de winkel een slagerij, fruitafdeling en de meest uiteenlopende Syrische en Arabische producten. De winkel krijgt de naam Al Basma en is elke dag geopend. Voor meer informatie kijk op Facebook Al Basma

 

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-