Als laatste expositie van 2022 brengt kunstgarage Franx de tentoonstelling ‘Makersmomenten’. Zoals de titel verklapt staan tientallen makers centraal in deze expositie. De bezoeker krijgt een rondreis door hedendaagse kunst, ambachtelijk gemaakte meubels en design, passend bij elk moment van de dag.

Makersmomenten Kunstgarage FranxEn met de feestdagen in het vooruitzicht biedt Franx iedereen de kans om zelf met een artistiek cadeau naar huis te gaan.

“We wilden een speciale expositie maken voor het einde van het jaar,” vertelt designer en stylist Irene van Ophoven, die ‘Makersmomenten’ samen met Franx vormgeeft. In de expositie word je als bezoeker meegenomen langs negen stijlkamers, beginnend bij ‘ochtend’ en eindigend met ‘nacht’. Je doorloopt als het ware de dag en ontdekt hoe kunst past bij elk moment.

“Het is een expositie met bijna alle kunstenaars die aan Franx zijn verbonden,” legt Irene uit. De schilderijen en objecten worden aangevuld met bijpassende ontwerpen van pasafgestudeerden van het Hout- en Meubileringscollege en Willem de Kooning Academy. “We willen de uitingen met elkaar verbinden zodat duidelijk wordt hoe je het kunt plaatsen of combineren.”

De tientallen werken komen samen in de verschillende stijlkamers en daar probeert Irene een goede balans in te brengen: “Elke kunstenaar die aan Franx verbonden is, maakt werk met een eigen signatuur. Bij zo’n eindexpositie moet iedereen gelijkwaardig tot zijn recht komen. Ook hou ik rekening met hoe kleuren en vormen met elkaar samenwerken. We gebruiken een kleurverloop dat past bij de verandering van het licht door de dag heen. De objecten en kunstwerken vertellen in mijn ogen ook iets over dat bepaalde moment van de dag. Als stylist probeer ik zo een bepaalde sfeer te creëren” legt Irene uit.

“Franx is een prachtige ruimte,” vindt Irene. “Het is mooi licht en hoog. Wat ik fijn vind is om mensen iets bijzonders te laten ervaren en dat op een makkelijke, prettige manier tot zich te laten nemen.”

Voor de bezoeker biedt de expositie de ruimte om zelf na te denken over datgene wat er te zien is en hoe kunst en design toepasbaar is. “Ik denk dat de manier waarop wij het neer gaan zetten onderlinge gesprekken uitlokt,” vertelt Irene. Voor haar is het dan ook altijd leuk om te ontdekken wat de bezoeker van het concept vindt. “Ik ben benieuwd welke associaties mensen gaan maken en hoe mensen zelf die kunst willen toepassen.”

Niet alleen kunst kijken, ook het bemachtigen er van vormt een belangrijk onderdeel van de expositie. Het merendeel van de kunstwerken is te koop. De bezoeker krijgt dus de kans zelf een collectorsitem te kopen. De Makerswinkel van Franx wordt ook uitgebreid met niet-alledaagse designartikelen voor elke portemonnee. Wie in aanloop naar de feestdagen een mooi kunstcadeau zoekt, voor zichzelf of een ander, is bij Franx dan ook aan het goede adres.

Meer dan 50 makers inspireren de bezoekers in Makersmomenten. “Kom en laat je verrassen,” zegt Irene enthousiast. “Het is een hele leuke manier om alle kunstenaars van Franx bij elkaar te zien. Het wordt op een poëtische manier bij elkaar gebracht en is daarmee een mooie afsluiter van het jaar!”

De expositie ‘Makersmomenten – kunst, design en ambachten bewonderen en bemachtigen’ is van 5 november tot en met 23 december te zien bij kunstgarage Franx. Op 5 november is er een feestelijke openstelling van 16.00 tot 18.00 uur. Je kunt de werken wekelijks van dinsdag tot en met zondag bewonderen en bemachtigen tijdens de openingstijden (11.00 – 17.00 uur) van Franx. De kunstgarage is te vinden aan de Vlamingstraat 1 in Zoetermeer. 

Op de foto: Irene van Ophoven heeft de nieuwe expositie ‘Makersmomenten’ vormgegeven. Foto: Catherine Terpstra

Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-