De Commissie MER adviseert de gemeente Zoetermeer om nog nader onderzoek te doen naar de milieueffecten rond de nieuwe wijk Entree Zoetermeer. Ook moet informatie over milieueffecten meegenomen worden bij de verdere uitwerking van de plannen.

De gemeente Zoetermeer heeft de Commissie gevraagd te adviseren over het Milieu Effect Rapport dat al is opgesteld. Om aan de grote woningbehoefte te voldoen wil Zoetermeer minimaal 4500 woningen bouwen in het gebied Entree. Oude, vooral leegstaande kantoren zullen verdwijnen en er zal een levendige stadswijk ontstaan. Voordat de gemeenteraad besluit over het bestemmingsplan, zijn de milieugevolgen van dit plan onderzocht in een milieueffectrapport.


entree schetsDe ruggengraat van het gebied blijft ook in de toekomst de Afrikaweg, een drukke, doorgaande weg die veel geluidhinder veroorzaakt. Het milieueffectrapport beschrijft nog onvoldoende met welke maatregelen, bijvoorbeeld door minder autoverkeer, de leefbaarheid van de nieuwe wijk zo optimaal mogelijk wordt. Nu is er nog ruimte in de plannen, zegt de Commissie, en zijn nog verschillende oplossingen te onderzoeken. Doe dat in een aanvulling op het milieueffectrapport, is het advies.
Ook zijn er risico’s door te globale uitwerking. De plannen voor het gebied zijn nog niet afgerond, dus kunnen veel concrete maatregelen pas later worden uitgewerkt. De Commissie MER vindt het belangrijk dat het milieubelang in het hele proces steeds wordt meegewogen.
Een ander punt is dat alternatieven voor mobiliteit ontbreken. Er wordt vanuit gegaan dat de bewoners van de MER minder gebruik zullen maken van de auto, maar inzicht op welke manier milieueffecten zouden kunnen worden beperkt door te sturen op alternatieve mobiliteitsvormen ontbreekt.

De gemeente heeft aangegeven dit advies over te nemen en zal het aangevulde rapport opnieuw aan de Commissie voorleggen.

-advertenties-

-goede doel-