Foto Motion Jaco
Het Beroepscollege aan het Van Doornenplantsoen verandert komend schooljaar niet alleen van naam, ook het hele concept van onderwijs geven verandert. Bij het MOTION Beweeg College dat komend schooljaar van start gaat, staat het hele onderwijs in het teken van bewegen.


Directeur Jaco Molendijk heeft veel ervaring met de bewegelijke leerlingen van het vmbo. Jaco: “Het is de leukste doelgroep die er is! Deze jongens en meisjes willen bewegen, willen bezig zijn. Hun concentratieboog is vaak niet heel lang, maar door tussendoor te bewegen en energie kwijt te kunnen, kunnen ze zich dan veel beter concentreren!”


MOTION Beweeg College

Op het nieuwe MOTION Beweeg College start elke dag met bewegen. De leerlingen kunnen kiezen uit drie richtingen: voetbal, dans of algemeen beweging. Jaco: “Kinderen zijn gemaakt om veel te bewegen. Wie goed kijkt naar leerlingen kan zich nauwelijks voorstellen dat ze de hele dag stil in de klas moeten zitten. En toch is dat wat ze op heel veel scholen moeten. Vreemd, vinden wij!”
Stilzitten is er dus nauwelijks meer bij op het MOTION Beweeg College, ook in de vaste lessen is beweging vaste prik. Een korte beweegactiviteit tijdens een theorieles zorgt er voor dat de leerlingen daarna weer concentratie hebben voor hun wiskundesommen.


Voor sportieve types

Directeur Jaco Molendijk denkt dat dit nieuwe onderwijsconcept bij heel veel vmbo basis en kader leerlingen heel goed zal aanslaan. “Maar het is niet voor álle leerlingen geschikt, wie niets heeft met sport kan beter naar een andere school. Daar zijn we heel eerlijk in en we hebben ook goede contacten met het ONC Clauslaan, waar zulke leerlingen misschien beter op hun plaats zijn. Maar wie wél iets heeft met bewegen gaat op onze school een hele leuke tijd hebben!”Meer info Motion beweeg college foto 868x800Gewoon onderwijs

Naast de vele aandacht voor bewegen en sport, blijven de ‘gewone lessen’ heel belangrijk, de school leidt de kinderen immers op voor een vmbo diploma. De profielen blijven dan ook bestaan zoals ze nu zijn, leerlingen worden opgeleid voor techniek, zorg of het profiel economie en ondernemen. Jaco: “Het is echt niet zo dat al onze leerlingen straks een sport-gerelateerd beroep krijgen, zij worden ook gewoon automonteur of kapper! Maar wel met een flinke dosis beweging erbij.”
Een leerling mag druk zijn op het MOTION Beweeg College en kan zijn energie kwijt door al het bewegen tijdens en tussen de lessen. Voor Jaco is het alleen maar logisch dat een leerling zich beter kan concentreren op theorie, als hij daarnaast ook voldoende mogelijkheid heeft om te bewegen.


Vanaf de brugklas

Het MOTION Beweeg College start vanaf de brugklas, komende september. De leerlingen die nu al op school zitten, zullen een normaal schoolprogramma blijven volgen. Jaco: “Deze leerlingen zijn natuurlijk niet voor het bewegen naar deze school gekomen, maar soms met heel andere redenen. Voor hen blijft het zoals het is, al mogen zij soms ook meedoen met leuke beweegactiviteiten als ze dat willen.”
De extra lessen bewegen worden gegeven in de tijd die nu voor de leerlingen van het Beroepscollege gereserveerd is voor de Masterclasses. Leerlingen kunnen nu bijvoorbeeld kiezen uit extra lessen in cultuur, of theater. Voor de brugklassers die in september starten, wordt deze tijd opgevuld door extra beweeglessen.


Open Dag

De Open Dag van 28 januari zal vanwege corona digitaal verlopen. Maar wel op een leuke en interactieve manier: groep 8 leerlingen kunnen op 26 of 27 januari in een ‘drive through’ op het parkeerterrein aan het Van Doornenplantsoen een ‘goodie bag’ ophalen. Met de inhoud daarvan is het mogelijk om deel te nemen aan de digitale Open Dag van vrijdag 28 januari.
Op de Open Dag zijn er 4 sessies, tussen 16:00 en 20:45 uur. Via de links op www.motionbeweegcollege.nl kunnen de leerlingen aansluiten bij een sessie naar keuze.

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

-advertenties-

-goede doel-