Collagefoto Tekenmoment SOKWoningcorporaties en andere gebouweigenaren maken de komende jaren stap voor stap de hoogbouw rond de Willem van Cleeflaan in Palenstein aardgasvrij. Hiervoor sluiten Vidomes, Vestia, De Goede Woning, VvE De Verdwenen Brug en de gemeente Zoetermeer een samenwerkingsovereenkomst.

Met deze overeenkomst worden ongeveer 1.100 woningen aardgasvrij met inzet van een WKO-warmtenet. Ook de gemeente doet mee met de aansluiting van 2 gemeentelijke panden: Castellum en Welkom 2. Wethouder Paalvast (Energietransitie & Wonen) en wijkwethouder Palenstein is blij met deze overeenkomst en de langdurige betrokkenheid van deze partijen. “Een eerste WKO -warmtenet in Zoetermeer is een belangrijke stap richting een aardgasvrije wijk en stad. Naast duurzame energievoorziening draagt het ook bij aan de kwaliteit van de woningen en de leefomgeving.”
Paalvast is als wethouder in Zoetermeer al 8 jaar bezig met de energietransitie en het duurzamer maken van woningen. In 2017 werd de deal ‘Palenstein Aardgasvrij’ gesloten, de start voor het duurzamer maken van de wijk.

 

Van plan naar uitvoering

Het tekenen van de overeenkomst is het startsein om een exploitant van de duurzame energievoorziening te selecteren. Hoe en wanneer de partijen de woningen aardgasvrij maken verschilt per woongebouw. De woningcorporaties houden huurders rechtstreeks op de hoogte van de planning en de uitvoering. Uitgangspunt is dat de verwarmingskosten gelijk blijven: bij gelijk gebruik gaat de bewoner niet meer betalen voor verwarming van de woning. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt de overlast zo veel mogelijk beperkt. Waarschijnlijk worden de woningen van Vestia het eerst aardgasvrij, hier moeten binnenkort de ketels worden vervangen.
Paalvast: “De corporaties plannen de overstap op het warmtenet zoveel mogelijk in tijdens het reguliere groot onderhoud van de woningen. De corporaties krijgen subsidie van het Rijk voor het overstappen op het warmtenet en hoeven deze kosten dus niet door te berekenen aan de burgers.

VvE De Verdwenen Brug renoveert en isoleert haar woningen en sluit ze daarna ook aan op het WKO-warmtenet. Netwerkbedrijf Stedin is vanaf het begin bij dit project betrokken met het oog op de aanpassingen van het elektriciteitsnet.

 

WKO-warmtenet

Na onderzoek is voor dit deel van Palenstein gekozen voor een WKO-warmtenet (warmte- en koude opslag). Hierbij wordt kou en/of warmte opgeslagen in de bodem en weer opgepompt. Daarna komt het via een leidingenstelsel bij de gebouwen. In het gebouw wordt het water vervolgens op de juiste temperatuur gebracht, zodat het gebruikt kan worden voor verwarming van de woning en het maken van warm kraanwater. Een WKO-warmtenet is een milieuvriendelijk en dus duurzaam alternatief voor verwarming met aardgas. Ook is de warmtelevering betrouwbaar: door in de zomer warmte op te slaan in de bodem dicht bij de gebouwen, is het op ieder moment beschikbaar. Na de selectie van de exploitant besluiten partijen definitief over de aanleg van het WKO-warmtenet.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-