Broedmonitoring 2020Er is met de natuurwaarden in het Buytenpark weinig mis. Zo blijkt uit de Broedvogelmonitoring 2020 Buytenpark-West. Adri Remeeus van opdrachtgever AVN (de Haagse natuurvereniging) ziet twee uitzonderingen: SnowWorld valt een beetje uit de toon en ‘olifantenpaadjes’ van mountainbikers en anderen.

Het is geruststellend dat er niets extra nodig is ter vergroting van de natuur- en vogelwaarden van het Buytenpark. Remeeus stelt dat op de door hem geconstateerde gevarieerde vogelbevolking. “Vogels zijn goede graadmeters en geven door hun verspreiding aan hoe het met de kwaliteit van het landschap is gesteld.

 

42 vogelsoorten

Remeeus heeft vorig voorjaar nauwgezet onderzoek verricht naar de stand van de broedvogels in het 40 hectare tellende Natuurbestemde deel van het Buytenpark. Daarbij heeft hij 42 verschillende soorten geregistreerd, verdeeld over 402 nesten. Koplopers waren de grasmus (46 broedlocaties), de winterkoning (37) en de zwartkop (30). Maar minstens zo opmerkelijk is volgens het bureau de aanwezigheid van een enkele kleine bonte specht. “Interessant, want deze soort heeft een strikte voorkeur voor oud geboomte en het Buytenpark is een tamelijk jong gebied”. Andere broeders waren onder meer een buizerd, twee roodborsttapuiten, maar liefst 24 rietzangers en 23 tjiftjaffen. Dat zoveel verschillende soorten in het Buytenpark broeden komt door de variëteit aan voedingsmiddelen. De goed ontwikkelde gelaagdheid stimuleert een rijk insectenleven. Vogels laten zich bij de keuze van nestplaatsen niet alleen leiden door het landschap; de aanwezigheid van voldoende voedsel om jongen groot te kunnen brengen is noodzakelijk.

 

Snowworld en ‘olifantenpaadjes’

Toch zijn er ook aandachtpunten. Over SnowWorld zegt Remeeus: “Het staat er en daar is weinig aan te veranderen, maar het valt uit de toon met het omliggende natuurgebied en dat is storend. Het verdient aanbeveling te onderzoeken hoe dit kan worden teruggebracht. Denk aan een groene aankleding door hoge bomen rondom het complex en een hangende tuin. Het zou voor de vele gebruikers van het Buytenpark aantrekkelijker zijn als SnowWorld minder in het zicht staat”.

Een ander kritiekpunt zijn de ‘olifantenpaadjes’: niet-reguliere fiets- en wandelpaadjes. Die worden gemaakt door joggers, hondenuitlaters en mountainbikers. Remeeus: “Het park wordt druk gebruikt door recreanten, vooral gedurende de weekends. De recreatievormen lijken goed van elkaar gescheiden, maar door het ontstaan van olifantenpaadjes ontstaat er hier en daar veel druk. Dat geldt met name voor het opgaande bosgedeelte west van het SnowWorld-complex. Ook waaiert de mountainbikeroute sterk uit. Uit de broedvogelverspreiding blijkt dat dit gebiedsdeel het dunst is bevolkt."

 

Wethouder Groeneveld

Wethouder Groeneveld is blij met het aan haar uitgereikte rapport: “Het is fijn als bevestigd wordt dat het ergens met de natuur in de gemeente goed gaat. Dit wordt ook zeker in de raad besproken. Het is ook een goede onderbouwing om een onjuist beeld recht te zetten. Nog steeds denken mensen dat het Buytenpark een vuilnisbelt is met wat aarde erover. Dit rapport toont aan dat het park echt veel meer is en daadwerkelijk een waardevolle bijdrage levert aan de natuur en aan de natuurbeleving van Zoetermeerders. Daarnaast versterken het Buytenpark en de nabijgelegen Nieuwe Driemanspolder elkaar. Ook dat is winst voor onze gemeente.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-