IMG 9023 1Voor iedereen die staat te popelen om een langere reis met het gezin te maken zodra het weer kan of die zich afvraagt hoe het is om met de kinderen op wereldreis te gaan, ligt het boek 14THEROAD (spreek uit als ‘One for the road’) over de wereldreis van het Zoetermeerse gezin Bennis, nu ook in de boekhandel.

Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Silvester in de Dorpsstraat en De Kler in het Stadshart. Na een aflevering van 'Floortje naar het einde van de wereld' gezien te hebben, staat het voor Joyce en Frank vast: ze gaan opnieuw op wereldreis en zullen hun kinderen onderweg lesgeven; met de vertrouwde schoolmaterialen, maar vooral ook in het veld. Joyce en Frank maken vooraf zo min mogelijk vastomlijnde plannen, en onderweg werkt Joyceaan een reisverslag als basis voor het boek dat ze wil schrijven. Het werd ‘14theroad, een jaar op wereldreis met de kinderen’, op dat moment 8 en 10 jaar oud.

3 Chili Atacama WoestijnDat Joyce voor de reis als juf werkte en Frank de kost verdient met het maken van financiële planningen helpt natuurlijk. Wie het boek leest, krijgt hun tips op een presenteerblaadje aangeboden: behalve manieren om om te gaan de leerplicht of de AOW, bevat het boek bijlagen met tabellen die helpen met kostenbegrotingen en cashflows. Frank legt uit welke verzekeringen je nodig hebt, hoe je een extra hypotheek op je huis regelt en hoe ondernemers toch aan hun urencriterium kunnen voldoen, Joyce voorziet in gedetailleerde paklijsten en links die je helpen de wereld ook met een bescheidener budget te verkennen.

In het echte leesdeel geeft Joyce het verslag van al hun belevingen, uitmuntend leesvoer voor wie graag aan de muren van eigen huis wil ontworstelen. Ze neemt je mee langs statige olifanten, Japanse tempels, supersterke fruitverkoopsters, luidruchtige kookaburras, Boliviaanse zoutwoestijnen en de botanische tuinen van Rio, met haar kleurige tegeltrappen. Een deel wat vooral Joyce tegenvalt is de constatering dat het huishouden haar over de hele wereld achtervolgt. Waar ze ook komen, Joyce poetst en doet de was.

“Van het een-op-een les krijgen en alle opgedane ervaringen hebben de kinderen meer geleerd dan wanneer we thuis waren gebleven”, concludeert Joyce. Frank gaat zijn klanten voortaan adviseren over het financieel realiseren van hun dromen, maar Joyce ziet de voor vertrek toegezegde baan aan haar neus voorbij gaan. Joyce gaat aan de slag in hun eigen
AirBnB en werkt als docent op een school met dove kinderen en redactrice voor een voedselbuurtbos. Zo verspreidt ze de schatten van haar wereldreis - de natuur, de landschappen, de mensen - verder om zich heen, en leert ze opnieuw een nieuwe taal, dit keer met haar handen.

 

Recensie uit: KlaartjeLeest

Lees ook: Op-wereldreis-met-Joyce-Frank-Julie-en-Simon

-advertenties-

-goede doel-