verkiezingsbord maart 21 1Alle Zoetermeerders hebben nu hun stempas en kandidatenlijst gekregen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Briefstemmers kunnen nu al van start, de overige kiezers moeten nog even wachten tot volgende week.

Wie per brief stemt, heeft nog tot vrijdagmiddag 17 uur om zijn stembiljet op de post te doen. De post garandeert dat alle stemmen die tot die tijd worden gepost in ieder geval op tijd zijn voor de verkiezingen. Daarna kunnen briefstemmen nog wel worden afgegeven bij één van de drie afgiftepunten in Zoetermeer: het Stadhuis, Wijkpost Rokkeveen of Enjoy Life in Oosterheem. Deze afgiftepunten zijn goed toegankelijk en geopend van 10 t/m 16 maart: van 9.00 uur tot 17.00 uur. De openingstijden op woensdag 17 maart zijn: van 7.30 uur tot 21.00 uur.
Maandag en dinsdag gaan de stembureaus open voor kiezers in kwetsbare groepen en woensdag mogen alle andere Zoetermeerders hun stem laten horen.

 

Zoetermeerders op het stembiljet

Zoetermeerse kiezers die het liefst op een plaatsgenoot stemmen, kunnen kiezen uit 16 kandidaten. In Zoetermeer, dat hoort bij kieskring 15/ Leiden, kan gestemd worden op 30 verschillende partijen, waar in totaal 1063 verschillende namen op zullen staan. De Zoetermeerders maken echter niet heel veel kans om in de Kamer te komen, zij staan meestal niet op een zogeheten verkiesbare plek en maken alleen kans met pakweg 15.000 voorkeurstemmen.
Op de lijst voor Code Oranje staan twee kandidaten uit de Zoetermeerse gemeenteraadsfractie Lijst Hilbrand Nawijn (LHN): fractievoorzitter en naamgever Hilbrand Nawijn zelf en Ward Meijroos. Wethouder Ingeborg ter Laak (CDA; zorg en welzijn) staat op plaats 48 van het CDA. Bij de Partij Voor de Vrijheid (PVV) staat het PVV-gemeenteraadslid Peter Smitskam op plaats 39. Bij de Socialistische Partij (SP) staat fractievoorzitter en enige SP-raadslid Iván Beij op plaats 44.

Lees ook: Stemmen-gaat-net-even-anders 

Nawijn-en-Meijroos-lhn-op-kamerlijst-code-oranje

-advertenties-

-goede doel-