verkiezingsbord maart 21 1Het stemmen voor de landelijke verkiezingen gaat dit jaar nét even anders dan andere jaren. Zo hebben 70-plussers de mogelijkheid om per brief te stemmen en zijn de stembureaus langer open dan normaal. Wat zijn nu de belangrijkste veranderingen?

Door het coronavirus verlopen de verkiezingen nu anders dan anders. Kwetsbare groepen krijgen meer mogelijkheden om veilig hun stem uit te brengen en er zijn allerlei aanpassingen aan de stembureaus. Zo is er bij het stembureau een aparte ingang én uitgang en is er iemand aanwezig die vooral let op de coronaregels: zijn er niet te veel mensen binnen en houdt iedereen voldoende afstand?

De stembureaus zijn voor alle kiezers geopend op woensdag 17 maart, van 7.30 uur tot 21.00 uur.


Stemmen voor 70-plussers

70-plussers kunnen per brief stemmen, maar ook -als ze dat willen- ‘gewoon’ in een stembureau. Zij ontvangen per post uitgebreide uitleg over het briefstemmen, de uitleg wordt ook in dit filmpje gegeven.


Briefstemmers kunnen hun ingevulde stembiljet op de post doen bij een gewone brievenbus, maar ook bij één van de drie afgiftepunten in Zoetermeer: het Stadhuis, Wijkpost Rokkeveen of Enjoy Life in Oosterheem. Deze afgiftepunten zijn goed toegankelijk en geopend van 10 t/m 16 maart: van 9.00 uur tot 17.00 uur. De openingstijden op woensdag 17 maart zijn: van 7.30 uur tot 21.00 uur. Briefstemmers die gebruikmaken van een brievenbus moeten vóór vrijdag 12 maart 17.00 uur hun stembiljet op de post doen.


Stemmen voor kwetsbare groepen

stembureau bordSpeciaal voor mensen uit kwetsbare groepen zijn er extra dagen om te stemmen, zij kunnen ook ervoor kiezen om hun stem uit te brengen op 15 of 16 maart. In Zoetermeer zijn in verschillende wijken in totaal 12 stembureaus geopend voor vervroegd stemmen.
Mensen die tot kwetsbare groepen behoren zijn bijvoorbeeld 70-plussers of mensen met een onderliggende ziekte, zoals een chronische luchtweg- of longproblemen of verminderde weerstand. De precieze omschrijving van de ‘kwetsbare groepen’ vindt u op de website van Rijksoverheid: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/risicogroepen
Valt u niet binnen de definitie van risicogroepen, maar ervaart u zelf wel een verhoogd risico? Ook dan kunt u vervroegd stemmen op maandag 15 of dinsdag 16 maart. Er wordt door de leden van het stembureau niet gevraagd wat de reden is dat u vervroegd uw stem uitbrengt. Ook wordt er niet gecontroleerd/gecheckt of iemand daadwerkelijk tot een kwetsbare groep behoort.

Stembureaus open op maandag 15 en dinsdag 16 maart voor vervroegd stemmen

Naam 

Adres 

Wijk 

Buurtvereniging Buytenrode 

César Franckrode 60 

Buytenwegh 

Gymnastieklokaal Carmenschouw 

Carmenschouw 9 

De Leyens 

Sportzaal Willem  Alexanderplantsoen 

Willem  Alexanderplantsoen 6b 

Driemanspolder 

Speelboerderij Het Buitenbeest 

Belvédèrebos 270 

Meerzicht 

Gymnastieklokaal Kerkenbos 10 

Kerkenbos 10 

Meerzicht 

Sportzaal Lijnbaan 311 

Lijnbaan 311 

Noordhove 

Oosterkerk 

Oosterheemplein 320 

Oosterheem 

Gymnastieklokaal Spitsbergen 

Spitsbergen 1 

Oosterheem 

Sportzaal Groen-Blauwlaan 

Groen-Blauwlaan 121 

Rokkeveen 

Gymnastieklokaal Velddreef 

Velddreef 330 

Seghwaert 

Sportzaal Forelsloot 

Forelsloot 5 

Seghwaert 

Stadhuis 

Engelandlaan 502 

Stadscentrum 

 

 

-advertenties-

-goede doel-