lhn hilbrand nawijn 2Twee prominente afgevaardigden van de Zoetermeerse gemeenteraadsfractie Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) komen de komende Kamerverkiezingen uit voor Code Oranje: fractievoorzitter en naamgever Hilbrand Nawijn zelf en Ward Meijroos.

Dit blijkt uit de kieslijsten die de Kiesraad vrijdag 5 februari 2021 heeft vastgesteld. Code Oranje staat op die lijsten onder aanvoering van de Haagse oud-wethouder Richard de Mos, wegens verdenking van oplichting afgetreden.
Hilbrand Nawijn is voor Code Oranje alleen verkiesbaar in kieskring 15/Leiden, de kieskring waartoe ook Zoetermeer behoort. Hij fungeert hier als een soort lijstduwer want staat helemaal onderin die lijst namelijk op de 49e plaats. Ward Meijroos is ook in andere kieskringen verkiesbaar. In Zoetermeer staat hij op het stembiljet als 8e van Code Oranje. Elders schommelt hij tussen de 16e en de 41e plaats. Op grond van de laatste peilingen lijken overigens zowel Nawijn als Meijroos zo goed als kansloos voor een Kamerzetel.

 

Nog 13 Zoetermeerders

Dat geldt trouwens ook voor de 13 andere Zoetermeerders op het stembiljet. Ook zij staan niet op een zogeheten verkiesbare plek en maken alleen kans met pakweg 15.000 voorkeurstemmen.

Bij die 13 andere Zoetermeerders zitten eveneens enkele vaste gasten van het Zoetermeerse stadhuis. Zo staat wethouder Ingeborg ter Laak (CDA; zorg en welzijn) op plaats 48 van het CDA. Afgaand op de laatste peilingen zou het CDA kunnen uitkomen op 17-19 Kamerzetels. De Christendemocraten hebben er nu 19.
Bij de Partij Voor de Vrijheid (PVV) staat het PVV-gemeenteraadslid Peter Smitskam op plaats 39. De PVV schommelt bij de peilingen tussen de 17 en 21 zetels. De partij heeft er nu in de Tweede Kamer 19.
Bij de Socialistische Partij (SP) staat fractievoorzitter en enige SP-raadslid Iván Beij op plaats 44. De SP heeft nu in de Kamer 14 zetels en schommelt in de peilingen tussen de 9 en 10.

 

Keus uit 30 partijen

De Kamerverkiezingen zullen waarschijnlijk half maart worden gehouden gedurende drie dagen, tenminste als het coronavirus daar geen stokje voor steekt. Bij die verkiezingen valt Zoetermeer als gezegd binnen kieskring 15/ Leiden. Tot die kring horen 25 gemeenten, van Capelle aan den IJssel tot aan Katwijk. In dit gebied - en dus ook in Zoetermeer - kan straks gestemd op 30 verschillende partijen. Op het stembiljet in Zoetermeer zullen 1063 namen staan, waarvan dus 15 van een Zoetermeerder.

In totaal zijn er voor de verkiezingen in het hele land 20 kieskringen. Daarvoor zijn alles bij elkaar 37 verschillende partijen geregistreerd. Zeven daarvan verschijnen dus niet op het stembiljet in Zoetermeer. Die zeven zijn Trots op Nederland (TROTS), de Partij van de Eenheid, De Feest Partij (DFP), Vrij en Sociaal Nederland, Wij zijn Nederland, De Groenen en Partij voor de Republiek.
De indeling in kieskringen is geheel anders dan die van de regionale bestuurseenheden. Wat dat laatste betreft hoort Zoetermeer met acht andere gemeenten tot het Stadsgewest Haaglanden, zes jaar geleden opgegaan in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Tot die regio behoren 23 gemeenten. Haaglanden bestaat sindsdien alleen nog zelfstandig als Veiligheidsregio, zoals bij maatregelen in het kader van de bestrijding van het coronavirus.

Tekst: Raymond Timmermans

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-