De verkeersexamens zijn in Zoetermeer weer van start gegaan. Leerlingen van de basisschool brengen dan hun verkeerskennis in de praktijk. Wethouder Marc Rosier gaf het startschot en benadrukte dat weten hoe jij je moet gedragen in het verkeer, van groot belang is.

Deelnemen aan het verkeer wordt er niet eenvoudiger op. Oversteken van een kruispunt, weten wat al die borden betekenen en een rotonde verlaten zijn daarbij belangrijke vaardigheden. Nu komen daar ook steeds meer snelle elektrische fietsen bij waar je als weggebruiker rekening mee moet houden. Om leerlingen goed voor te bereiden op deelname aan het verkeer en zeker ook om ongelukken te voorkomen is er al jaren het verkeersexamen. Dit jaar doen er 1500 basisschool leerlingen mee.

 

Fietsexa 4  Fietsexa 5 
 "Ken jij dit verkeersbord?"  "Volg die pijlen"

 

Hoe heb jij je voorbereid?

Lisa fietst al jaren met haar moeder naar school en denkt alle verkeersregels te weten. De wethouder liet een blad met verkeersborden zien en inderdaad, zij wist ze allemaal. Anouar vertelde dat hij extra heeft opgelet tijdens de lessen in de klas. Voor veel kinderen is het verkeersexamen best spannend. Zelfs voor Marc Rosier die als kind lekker op gang was tijdens het examen en ineens een bekende langs de kant zag zitten met een notitieblok. "Ik zag een bekende en ging meteen zwaaien. Zo was ik even afgeleid en kreeg dat ook als commentaar mee na mijn verkeersexamen. Maar ik heb 'm gelukkig wel gehaald". 

 

 Fietsexa 2 Fietsexa 3  Fietsexa 1 

 

Weet hoe jij je moet gedragen

Het was de achtste keer dat de wethouder het startschot mocht geven. Hij benadrukte hoe belangrijk het is dat kinderen weten hoe zich te gedragen in het verkeer. "Het wordt er niet rustiger op in het verkeer en regelmatig moet je goed opletten omdat een verkeerssituatie is gewijzigd. Bijvoorbeeld omdat er onderhoud is aan de weg. Het is voor kinderen goed om te leren wat de borden dan vertellen. Maar ook gewoon weten dat je voorrang moet verlenen zorgt ervoor dat ze veilig op school aankomen", zegt Marc. 

-advertenties-

-goede doel-