Lintjesregen 2018 Zoetermeer Foto Patricia Munster

De lintjesregen hoort onlosmakelijk bij Koningsdag, net als de vrijmarkt en oranjeballonnen. Maar voor de mensen die gedecoreerd worden met een Koninklijke Onderscheiding is het een hele verrassing als zij zich, de dag vóór Koningsdag, plots in het Stadstheater bevinden!

Partner en familie is vaak wel op de hoogte van de uitreiking en probeert met man en macht smoesjes te verzinnen om de man of vrouw waar het om gaat op de goede tijd en plek te krijgen. Bij het betreden van het Stadstheater gaat er dan al wel vaak een lampje branden, helemaal als zij eenmaal op het podium plaats mogen nemen!

Burgemeester  Aptroot reikte de Koninklijke onderscheidingen uit aan achttien inwoners die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving.

20180426 125781  20180426 125782 

De heer Bos

Willem Bos heeft vijftien jaar lang D66 vertegenwoordigd in de gemeenteraad van Zoetermeer, van 2013 tot een maand geleden. Hij wist vaak een creatieve en originele oplossing te bedenken, die nogal eens de ‘Bos-variant’ werd genoemd. “Maar”, zo vertelde burgemeester Aptroot de aanwezigen, “al werden er grapjes over gemaakt, de persberichten van de heer Bos hadden een uiterst serieuze intentie en gingen daadwerkelijk ergens over.”

Mevrouw Breedveld-Bedet

Mevrouw Breedveld- Bedet zet zich al dertig jaar in voor de christelijke organisatie Jozua, die zich richt op mensen in Hongarije, Roemenië en Servië die onze hulp goed kunnen gebruiken. Zo helpt zij bij het organiseren van kleding- en voedseltransporten naar Oost-Europa, het assisteren met het inladen van de wagens, of het uitzoeken en inpakken van de kleding en andere spullen. Ook richtte de stichting een Studiefonds op om de kinderen te kunnen laten studeren.

Mevrouw Van Bueren-Prens

Zij vervult al drieëntwintig jaar een actieve rol bij Splika, een organisatie die het Papiaments en de cultuur van de benedenwindse eilanden van de Antillen stimuleert. ‘Splika’ is Papiaments voor het werkwoord ‘uitleggen’. Mevrouw Van Bueren-Prens werkte mee als co-auteur bij het maken van de lesmethode genaamd Mosaiko, voor de middelbare scholen op Curaçao, Aruba en Bonaire. Een opdracht die haar op het lijf geschreven was, want zij werkte zelf meer dan veertig jaar in het onderwijs als docente Engels en Nederlands van het Stedelijk College.

20180426 125785  20180426 125792 

Mevrouw Duquesnoy-Mondriaan

Burgemeester Aptroot: “Kitty Duquesnoy is iemand op wie je kan vertrouwen en bouwen. Deze woorden uit de aanvraag voor de onderscheiding zeggen veel over u, de waardering spat er vanaf!”. Mevrouw Duquesnoy-Mondriaan zet zich op tal van manieren in voor met name de bewoners van de verpleeghuizen Vivaldi en Monteverdi. Ook is zij aanspreekpunt namens de UVV voor bijvoorbeeld de zorginstellingen Wel Thuis en Palet Welzijn en betrokken bij een van de Telefooncirkels en het Rode Kruis.

Mevrouw Diender-van Mierlo

Al sinds 1981 is zij verbonden aan de UVV en gaf  jarenlang leiding aan de handwerk- en creasoos in het dienstencentrum aan de Petuniatuin. Sinds geruime tijd helpt mevrouw Diender-van Mierlo bij het ‘Open Tafel-project’. Bewoners van de aangrenzende ouderenwoningen en anderen kunnen hierbij aanschuiven voor een warme maaltijd. Naast lekker eten maakt zij ook een gezellig praatje met de deelnemers en biedt waar mogelijk een luisterend oor en zo nodig een steuntje in de rug.

De heer Göebel

Na zijn pensionering bij Shell wilde de heer Göebel actief blijven als vrijwilliger. “Dat is gelukt!”, zo stelde burgemeester Aptroot vast. Afgelopen  jaar vierde hij zijn 20-jarig jubileum als één van de chauffeurs van de rolstoelbus van de stichting Roltours Zoetermeer. In deze functie rijdt hij ouderen en patiënten naar de door hen opgegeven adressen.  Ook begeleidt hij  leuke uitstapjes naar bijvoorbeeld een dierentuin of de Keukenhof.

Bovendien treedt hij al vijf jaar op als penningmeester van de winkel van Terre des Hommes in de stad.

De heer Hoijinck

De heer Hoijinck zet zich op veel verschillende manieren in, we noemen er een paar. Hij verzorgde bijvoorbeeld de lessen maatschappijleer met de bijbehorende excursies voor zogeheten nieuwkomers in ons land die bij het Edith Stein College in Den Haag een Havo- of VWO-opleiding volgen. Ook zat hij als bestuurslid in het bestuur van stichting Algemeen Ziekenhuis Zoetermeer, het huidige LangeLand Ziekenhuis, de Algemene Stichting Bejaardenzorg en was hij onder meer lid van de Ondernemingsraad, voorzitter van de Verkiezingscommissie en vertrouwenspersoon van de SER.

De heer Ishaak

Het begon voor meneer Ishaak allemaal in 1984 met het voorzitterschap van de sociaalculturele vereniging Rhodan, later vereniging ISARA. Met een groot aantal activiteiten richt deze zich op de Surinaams-Hindoestaanse gemeenschap. Ook is hij betrokken bij de traditionele Holi- en Divali-vieringen en de herdenking van de Hindoestaanse immigratie.

De heer Kappeyne van de Coppello

Meneer Kappeyne van de Coppello heeft niet gekozen voor de makkelijkste vorm van vrijwilligerswerk, met zijn inzet voor het Bijna Thuishuis van Zoetermeer. In het hospice begeleidt hij samen met andere vrijwilligers wekelijks op een liefdevolle wijze de bewoners en hun naasten.

20180426 125799  20180426 125801 

De heer Meijer

Voor de heer Meijer is er alle reden voor een feestje, hij is al vijftig jaar actief als vrijwilliger. In die tijd heeft hij zoveel werk verzet dat burgemeester Aptroot zich beperkte tot een aantal highlights. Hij zette zich in voor de hervormde gemeente, wijkverenigingen, bewonerscommissie en was penningmeester en voorzitter van de vriendenvereniging van Museon en het Omniversum in Den Haag. Ook is de heer Meijer actief voor verschillende koren en sloot hij zich in 2016 aan bij het Zoetermeers Mannenkoor.

Mevrouw Pouw-Rog

Mevrouw Pouw-Rog is de drijvende kracht bent van de stichting Happy Days, dat ervoor zorgt dat een groot aantal van jongens en meisjes die het thuis niet makkelijk hebben toch vakantie kunnen vieren. Eigenlijk was mevrouw Pouw-Rog deze week ook op kamp met de kinderen, maar werd vanmorgen voor een ‘spoedgeval’ naar Zoetermeer geroepen. “Na de uitreiking ga ik snel weer terug naar de kinderen!”, vertelde ze lachend op het podium.

De heer De Ronde

Ook de heer De Ronde rijdt als chauffeur op de rolstoelbus van Roltours Zoetermeer. Hij is zeer betrokken bij de Van Dorp Foundation en is als coördinator verantwoordelijk voor de uitvoering in Oekraïne van projecten van de stichting Hulp Oost-Europa. Burgemeester  Aptroot: “U beschouwt u het als iets vanzelfsprekend dat u

uw medemens helpt, of anderszins van dienst bent. De waardering voor uw inzet is groot”.

Mevrouw Ruijs-Peeters

Zij bereikte als vrijwilligster een bewonderenswaardige mijlpaal voor stichting de Zonnebloem: al een kwart eeuw zet zij zich in voor deze stichting. Als bezoekvrijwilliger gaat zij langs bij mensen die het fijn vinden om iemand over de vloer te krijgen. Tijdens die visites kijkt mevrouw meteen of alles in orde is, zoniet dan kan daar actie op ondernomen worden.

Ook bij de activiteiten in seniorencomplex Albrandswaard kan vaak op Mevrouw Ruijs-Peeters  worden gerekend. “Madeleine is altijd van de partij om de gast een fijne middag of dag te bezorgen,” vertelde de Burgemeester  Aptroot.

De heer Switzar

De  heer Switzar hij is onlosmakelijk verbonden aan het Historisch Genootschap Oud Soetermeer. Al meer dan een halve eeuw is hij actief bent als vrijwilliger en een steunpilaar en vraagbaak voor de vereniging. Uit eigen herinnering weet hij nog veel van het vroegere Zoetermeer, de bewoners en de gebouwen, en vertelt daar graag over. Ook zette hij zich volop in voor allerlei klussen rond de verhuizing van het HGOS en brengt steevast met de fiets ook nog eens het clubblad rond, zelfs bij de burgemeester thuis zo beaamde mr Switzar.

Mevrouw Vermeulen-Schipppers

Burgemeester  Aptroot typeerde mevrouw Vermeulen-Schipppers als: “U bent zo’n kanjer die vanuit een grote vanzelfsprekendheid anderen de helpende hand toesteekt”. Zij is al sinds de beginperiode van de afdeling Zoetermeer-Zuid bezoekvrijwilliger voor de Zonnebloem, nu al vijfentwintig jaar. Haar vervroegd pensioen in 2005 vormde een mooie aanleiding om nóg meer vrijwilligerswerk te gaan doen, bijvoorbeeld bij de Genesareth-kerk. Ook helpt zij bij de Voedselbank in Meerzicht. De dag was voor mevrouw Vermeulen-Schipppers extra feestelijk, omdat zij en haar man deze dag ook 47 jaar getrouwd zijn! Na de dubbele hartelijke felicitaties van de burgemeester werd het echtpaar vanuit de zaal toegezongen voor hun trouwdag.

De heer Van Zijderveld

Meneer Van Zijderveld is voorzitter van de schietsportvereniging van het Contact Oud- Mariniers in Zoetermeer en betrokken bij de inzet van de vereniging bij de jaarlijkse Dodenherdenking. Het was ook onder het mom van een ‘oefening voor Dodenherdenking’ dat hij netjes in het pak op weg ging naar het Stadstheater Zoetermeer.

Een van uw medebestuursleden schreef in een toelichting het volgende motto: “Je gaat pas naar huis als alle uitdagingen zijn opgelost.”

20180426 125806  20180426 125809 

Mevrouw Meijs

Mevrouw Meijs, steunt al vanaf de jaren tachtig een reeks van initiatieven, zoals het Anti-discriminatiebureau Zoetermeer en de actiegroep Zoetermeer tegen Apartheid. Vanaf het begin van de jaren negentig zette zij zich in voor de stichting Bafazi, die het kansarme, zwarte vrouwen in Zuid-Afrika mogelijk maakt om onderwijs te volgen en om verder te leren. Ook is zij penningmeester voor de stichting Kanse vir Mense, een nieuwe organisatie die jongeren in Zuid-Afrika helpt, zodat zij op school een grotere kans van slagen hebben.

Mevrouw Meijs werd benoemd tot Ridder in de Orde van OranjeNassau.

                                          

De heer De Wit

De heer De Wit startte als veertienjarige jongen in het legendarische kostuummagazijn van zijn vader aan de

Wagenstraat in Den Haag. Van clowns- en matrozenpakken, tot witte ElvisPresley-outfits, roze petticoats en de kostuums en Willem van Oranje, alles werd verhuurd. Maar gezelschappen met een beperkt budget mochten vaak voor een geringe of zelfs geen vergoeding gebruik maken van de kostuums, omdat het gebruik anders onbetaalbaar zou zij geweest.

Het magazijn fungeerde vanaf 1988 als stagebedrijf voor studenten van de afdeling Mode van het ROC Mondriaan, waar ook de leerlingen met een autistische belemmering, vluchtelingen die moeite hadden met de Nederlandse taal of jongeren met gedragsproblemen aan de slag konden. Ook de heer De Wit werd benoemd tot Ridder in de Orde van OranjeNassau.

 

Groepsoto door: Patricia Munster, patriciareports.com 

 

-advertenties-

-goede doel-