DSC 1981Joram van der Velden (13), ijshockeykeeper bij de Zoetermeer Panters, gaat vanaf komende zomer zijn geluk beproeven in Oostenrijk. Vier jaar lang zal hij aan de O’Kanagan Hockey Europe Academy in St. Pölten worden geschoold in ijshockey. Tegelijkertijd volgt hij daar een Engelstalige middelbare schoolopleiding. Daarmee kan hij doorstromen naar prestigieuze universiteiten als Harvard en Oxford. Zijn grootste droom is echter zijn geld verdienen als prof-ijshockeykeeper.

En misschien wel de beste ijshockeykeeper ter wereld worden, ook al zegt hij dat niet hardop.

Joram: “Wat ik anders zou willen worden, weet ik nog niet. Ik vind talen leuk, vooral Duits en Engels. Maar ik ga me eerst helemaal focussen op ijshockey. Daar verheug ik me echt op”.

In Oostenrijk staat de jonge Zoetermeerder een streng regime te wachten. De school ligt geïsoleerd, er zijn muren om het kamp. De kamers van de leerlingen zijn in de school. Joram vertelt: “Om zeven uur ’s ochtends begint school. Om half tien moet je naar bed, het licht gaat om tien uur uit. Ik moet zelf wassen en zelf koken. Ik vind het heel spannend, ik hoop dat het gaat lukken. De sfeer is in elk geval goed. Het zijn superaardige mensen, het is er streng maar veilig. Maar ook niet te streng: je kunt van je kamer zo het klaslokaal inrollen, ik zag zelfs mensen in pyjama rondlopen.”
Met zijn ouders is hij al druk aan het oefenen om zelfstandig te worden. De ouders zijn trouwens niet zomaar welkom voor een bezoekje aan school: dat moet ruim van tevoren worden aangekondigd.

Eigen sportkamer

De Zoetermeerse scholier, die in de tweede klas van het VWO aan het Erasmus College zit, is sinds zijn negende jaar idolaat van ijshockey. Hij vertelt: “Wij verhuisden van Aalsmeer naar Zoetermeer. Ik zocht een nieuwe sport en kwam in de Silverdome terecht. Ik volgde drie proeflessen bij de Zoetermeer Panters, kon toen nog nauwelijks schaatsen. Maar ik vond het leuk en werd na een jaar ijshockeykeeper. Ik vind het tegenhouden van de puck leuk, niet het scoren. En ik vond de outfit intrigerend.”

Inmiddels volgt hij een strak trainingschema bij zijn club en thuis, op zijn eigen sportkamer. Daar doet hij krachttraining en atletische oefeningen die hij op de kampen heeft geleerd. In het weekeinde, als de wedstrijden worden gehouden, rijdt hij met zijn ouders stad en land af. Er zijn twaalf ijshockeyteams verspreid over het hele land.
In de zomervakanties volgde Joram ijshockeykampen. “De reden was dat er in de zomer geen trainingen zijn, en ik wilde door.” Afgelopen zomer was hij op een kamp in Canada, en het was daar dat hij hoorde van de Oostenrijkse academie. Hij keek daar vervolgens uitgebreid rond met zijn ouders en deed toelatingsexamens. Op de school zitten 7 á 800 leerlingen van over de hele wereld, van wie er zo’n 150 á 200 aan ijshockey doen.

De school doet met een ijshockeyteam mee aan de Oostenrijkse competitie en met een team aan de Amerikaanse competitie. “Als je aan de Amerikaanse competitie meedoet moet je goed plannen. School gaat voor daar, als je geen huiswerk hebt gemaakt mag je niet trainen,” licht Joram toe. Na vier jaar school is er kans op een beurs om verder te gaan in het ijshockey. Ook kan hij zelf gaan kijken hoe hij verder wil gaan. “Spelen in Duitsland is bijvoorbeeld een optie. Zij hebben een van de grootste competities ter wereld.”


Zijn held is keeper Kerry Price uit Montreal (Canada), de beste keeper ter wereld. “Hij is heel sterk, heel explosief. Hij heeft een goede hand-oogcoordinatie en hij blijft altijd rustig.’’ Zijn favoriete team is de New York Rangers. Hij heeft ze nog niet in levende lijve kunnen aanschouwen, zijn vader en zijn zus (18) wel, bij een bezoek aan New York.

Joram volgt zoveel mogelijk wedstrijden op tv. Zijn hobbies zijn hardlopen en voetballen met vrienden. Vrienden, die hij al jaren kent en die hij zeker gaat missen. De jongeman maakt zich geen zorgen over zijn opvolging bij de Zoetermeer Panters. “Ik heb het leuk hier bij de Panters. Misschien komen ze in de problemen met de keepers door mijn vertrek. Dat weerhoudt me er echter niet van om te gaan: als ik hier blijf, kom ik niet verder,” zegt hij.

Tekst: Christa van der Hoff

 

Lees ook het video interview dat we deze zomer met Joram hadden: www.zoetermeeractief.nl//jeugd-interview-joram

-advertenties-

-goede doel-