DSC 0080

Pizzaliefhebbers opgelet! Er is weer een nieuwe pizzeria bij in het Stadshart. In het laatste nieuw aangebouwde stuk van het Stadshart, Cadenza, opende gisteren Woodstone. Niet zomaar een pizzeria, maar een ‘culinaire pizzeria’. Van twee enthousiaste broers uit Zandvoort.

DSC 0049“Er is sprake van een mentaliteitsverandering op pizzagebied. Mensen durven nu te zeggen: ik ben uit eten geweest en ik heb een culinaire pizza gegeten,” zegt mede-oprichter Ronald Vos (50). Woodstone, dat onder dezelfde naam ook restaurants heeft in Haarlem, Hoofddorp en Almere en er binnenkort ook een opent in Alphen aan den Rijn, is de eerste van de vijf restaurants in Cadenza die – vanaf vrijdag – geopend is.

De andere restaurants zijn Proeflokaal Bregje (opening medio september), La Cubanita (opening oktober/november) en restaurant Soso (datum nog niet bekend). E’en horeacruimte staat nog te huur. Soso staat voor Zuid-Amerikaans met een Surinaams-Javaanse twist.

Woodstone Pizza en Wine oogt modern. Het heeft een industriële uitstraling door het plafond met grote aluminiumkleurige buizen. Er staat een enorme Woodstone steenoven in het midden van hun open keuken, zodat de gasten de gerechten ook kunnen ‘beleven’. De oven wijst zo’n 300 graden aan.  Reserveren kan niet. Als het druk is kunnen de gasten wachten in een speciale wachtruimte.

 

Pizza Balinese saté

Woodstone-oprichter Oscar Vos (44) : “We vinden het heerlijk om de Italiaanse keuken te mengen met Nederlandse lef, waardoor we de meest onverwachte combinaties creëren.”

Wat voorbeelden: een werelds pizza Balinese sat’e, met gemarineerde kipfilet, bamboescheuten, koriander, mozzarella, rode ui en een pittige satésaus. Een Italiaans getinte pizza tartufo, een mix van oesterzwammen, portobello en kastanjechampignons met groene asperges, rode uienringen,rucola, grana padanokaas en een huisgemaakte truffeldressing. Voor wie het nu al duizelt: er zijn ook klassieke pizza’s zoals golden oldie Margherita: met mozzarella, gepofte tomaat en een speciale Woodstone tomatensaus. Of een pizza bufala: met mozzarella, zongedroogde tomaat, bosui, rucola en pestodressing. De prijzen van de pizza’s variëren van 8,95 tot 14,95 euro. Afhalen en thuis laten bezorgen kan niet.

Woodstone serveert ook calorie-armere pizza’s. Hiervoor is het middenstuk uit de pizza gehaald. Dit wordt opgevuld met een verse salade. Woodstone belooft dat deze zogenoemde pizza bilancia maximaal 600 calorieën bevat.  “Een gat in de markt”, lacht Ronald Vos. Verder zijn er glutenvrije pizza’s. Naast de pizza’s zijn er pasta’s, salades en een wereldse wijnkaart.

 

Beachboys

DSC 0066Ronald en Oscar zijn twee broers uit Zandvoort. Alletwee zijn ze gek op de zee. Oscar is surfer, Ronald is kiter. Ze zijn begonnen met een strandpaviljoen in Zandvoort. Nu zijn ze vanuit Zandvoort hun Woodstone-imperium aan het opbouwen. Er moet 70 vestigingen in de Benelux komen. “In het Woodstone-DNA zit de liefde voor kwaliteit,” zegt Ronald. “Wij vinden het ook heel belangrijk dat ons personeel (inmiddels 250 man, van wie 50 in Zoetermeer, redactie) goed wordt opgeleid. Dan kunnen ze de gast goed in de watten leggen door ze bijvoorbeeld goed te informeren over de wijnen.”

Waarom die keuze voor Zoetermeer? Ronald antwoordt: “Wij geloven heilig in Zoetermeer. Wij zijn een prima aanvulling doordat wij inzetten op kwaliteit. En dit is een prima locatie. Ik geloof ook in het Cadenza-plein.”

De teller van het aantal pizzeria’s in het Stadshart komt met Woodstone op vier. De vestiging van nog een pizzeria in het nieuwe stadhuis, Happy Italy (ook een jonge keten) zit in de pen.

 

Bregje en La Cubanita

Proeflokaal Bregje en La Cubanita zullen worden geleid door Bernadette Lek. De onderneemster heeft al een La Cubanita in de Dorpsstraat. “Deze vestiging gaat op termijn dicht. De Dorpsstraat is aan het uitsterven,” zegt Lek. “Bovendien heb ik zo mijn twee restaurants bij elkaar in de buurt.”

Bregje en La Cubanita behoren beide tot La Cubanita. Er zijn al 21 Proeflokalen Bregje in ons land. De dichtstbijzijnde andere vestigingen zijn Den Haag en Leiden. Van La Cubanita zijn inmiddels al 47 vestigingen.

Proeflokaal Begje krijgt 140 ‘a 150 zitplaatsen. Hei idee achter Bregje is het bieden van menu’s voor een hele goede prijs in mooie zaken. “Bregje is knus, gezellig en warm. We hebben een houten vloer. Onze kleuren zijn turqoise, paars, blauw en groen. We voeren een Frans-Nederlandse kaart. We hebben een menukaart die regelmatig wisselt. Er kunnen gerechten op staan als carpaccio, salade met garnalen, sat’e, pasta’s en geconfijte eendenborst,” licht Bernadette toe.

Op maandag, dinsdag en woensdag betaal je voor een driegangendiner slechts 12,50 euro (exclusief drankjes). Op andere dagen is dat 14,50 euro (exclusief drankjes).

 

Hippe cocktails

La Cubanita, dat in Cadenza 130 ‘a 140 zitplaatsen krijgt, is een succesvolle tapasketen. Voor een vaste prijs kun je hier onbeperkt tapas eten. Er is keuze uit 55 verschillende. In een Cubaanse sfeer kun je hier het leven vieren. ‘La vida es un Carnaval!’ is het motto. Specialiteit van het restaurant zijn naast de tapas ook de cocktails. Die kosten 5 euro voor een alcoholische, en 4 euro voor een alcoholvrije. Cocktails zijn een echte trend op dit moment: “Het personeel volgt hiervoor speciale cocktailtrainingen,” aldus Lek.

De eigenaresse van Soso was ondanks diverse pogingen niet bereikbaar voor een toelichting.

Tekst Christa van der Hoff

Foto’s Anas Kattan

-advertenties-

-goede doel-