ijstest zinn

Een van de leukste dingen om in de zomer te doen? Een ijsje eten! De Nederlander eet zo’n acht liter ijs per jaar. Amerikanen zijn echte kampioenen met 25 liter per jaar. Hoe is het ijs in Zoetermeer? Vandaag de vierde en laatste aflevering: Zinn.

Zoetermeer telt zes ijssalons: Luciano (Stadshart), Zinn (Meerzicht, Rokkeveen en Oosterheem), Lekkers (ofwel de Ijsmeisjes in de Dorpsstraat) en Zuliani’s (Dorpsstraat). De test en de interviews leest u op Zoetermeer Actief.

Prijs per bolletje: 1,50 euro; twee bollen 2,70. Slagroom 0,90. Geen glutenvrije hoorntjes. Wel glutenvrij ijs. Betalen alleen via de pin.

Zinn, met drie ijssalons de grootste in Zoetermeer, heeft via haar personeel laten weten geen interesse te hebben in een interview. Daarom treft u deze week alleen onze test aan.

We gaan op een mooie middag naar het moederfiliaal van Zinn in het winkelcentrum Meerzicht. De andere filialen zitten in Oosterheem en Rokkeveen. Er is ook een Zinn in Voorburg. Naar verluidt zit de ijsfabriek in Nootdorp. De salon in Meerzicht heeft een vrolijke uitstraling door het gebruik van de kleur oranje. Het eerste dat opvalt is de prijs. We schrikken ervan: het eerste bolletje kost 1,50 euro (elders 1,20 en 1,30) en voor de slagroom wordt maar liefst 0,90 extra (elders 0,50 en 0,60 eurocent) aangeslagen. We zijn benieuwd of het ijs van deze duurste ijssalon in de stad de prijs qua smaak ook gaat waarmaken. Het ijs wordt in dit filiaal  gepresenteerd in twee vitrines, die niet naast elkaar maar in een hoek staan zodat je om moet lopen om ook de andere smaken in het vizier te krijgen. De ijsbakken maken een wat rommelige indruk. Ze worden na het opscheppen niet weer netjes opgemaakt. Het meisje dat ons helpt is bijzonder vriendelijk. We krijgen het ijs met twee losse hoorntjes mee in een mooie oranje doos met Zinn erop. Op het ijs in het bakje ligt nog een extra wafeltje. De wafels zijn dik in orde: krakend vers en neutraal van smaak. We beginnen met het vanille-ijs. Dit heeft een goede textuur, het is romig en smelt niet onder je handen vandaan. Er zit een uitbundige vanillesmaak aan, het is erg zoet en het smaakt in tweede instantie meer naar custardvla uit een pakje dan naar pure vanille. Het aardbeienijs heeft een mooie roze kleur. Er zitten wat stukjes aardbei in. Wij ervaren het echter als mierzoet en niet als fris en fruitig, zoals aardbeienijs ook kan zijn. Een bijzondere smaak is het white cookie dough- ijs. Het is marshmellow-wit van kleur. Er zitten veel ronde stukjes cookie dough in, die inderdaad naar deeg smaken. Het ijs zelf smaakt meer naar vanille. Wij ervaren het als akelig zoet, zoals kindersnoep soms kan zijn. Het bananentoffee-ijs tenslotte is heel lichtgeel van kleur. De hoeveelheid zoet is heftig en doet denken aan van die mierzoete bananensnoepjes. Hoewel we in de bak veel toffee op het ijs zagen liggen, halen wij dat smaakje niet uit het gekochte bolletje. Het bananenijs mist de subtiliteit en de frisse fruitcomponent die we graag in vruchtenijs proeven. Onze conclusie is dat Zinn zijn hoge prijs niet waarmaakt.  De andere besproken ijssalons komen boven Zinn uit qua smaak, maar rekenen lagere prijzen.

 

Uitleg test

De test is uitgevoerd door Christa van der Hoff, voormalig culinair recensent van AD/Haagsche Courant en nu culinair journalist bij Zoetermeer Actief. Het ijs werd voordat het interview werd gehouden anoniem gekocht en afgerekend. De test is een persoonlijke impressie en weerspiegelt niet per definitie de mening van de hoofdredactie. Er werden steeds vier bolletjes gekocht. Twee smaken die door de tijden heen altijd populair zijn gebleven, vanille en aardbei, en twee ‘extreme’ smaken. Die laatste zijn bij elke ijssalon anders, omdat we hebben gekeken naar specialiteiten. Gelet is op de kleur, de smaak en de textuur van het ijs. Ook de kwaliteit van het hoorntje is op de proef gesteld.

 

Tekst Christa van der Hoff

Lees hier al onze ijstests en interviews: Zomerijs 2017 

-advertenties-

-goede doel-