wingerdparkU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: het Wingerdpark in Seghwaert.

 IMG 2663  IMG 2664


De Wingerd, of eigenlijk de wilde Wingerd, behoort tot de houtige klimplanten uit de wijnstokfamilie (Vitaceae). De plant komt van nature voor in Noord-Amerika, Oost-Azië en de Himalaya. De Nederlandse naam 'wingerd' is een verkorting van wijngaard, wat duidt op de verwantschap met de wijnstok (Vitis vinifera). Wingerd bessenDe botanische naam Parthenocissus is afgeleid van de Oudgriekse woorden 'parthenos' = maagd en 'kissos' = wingerd.

De plant wordt vaak gebruikt als sierplant. Het geslacht Parthenocissus bestaat uit meerdere soorten, die elk meestal nog verscheidene variëteiten kent. De soorten zijn onder te verdelen in de uit Azië afkomstige 3-bladige, vijf-bladige en één- en driebladige soort en de uit Noord-Amerika afkomstige zeven- en vijfbladige soort.

De wilde Wingerd is een echte herfstplant. Met een explosie aan rood of oranje blad zorgt deze voor een spektakel aan kleur in de tuin in het najaar. Het groene blad kleurt zelfs al wat rood in de zomer, dit maakt de wilde Wingerd misschien wel de mooiste klimplant in de herfstmaanden.

Met de wilde Wingerd is het hele jaar wat te beleven, in de winter valt het blad af en vormen de takken een decoratief lijnenspel op de muur. In het voorjaar komen de kleine uitlopertjes die zich met een soort zuignapjes vasthechten aan de muur of schutting. Het jonge blad daarna wordt opgevolgd door kleine, onopvallende, witte of gele bloemen vanaf juni.

Wingerd bessen copyHet grote groene blad kan in de zomer de klimplant goed isoleren tegen warmte. Vanaf de zomer wordt het blad bonter met oranje tot vuurrode kleuren. Ook verschijnen dan de blauwe bessen, waar vogels dol op zijn. En hoewel de plant familie is van de druif, zijn de bessen voor mensen niet eetbaar. In de herfst zijn de kleuren van het blad het mooist en een spektakel om te zien.

De klimplant doet het goed tegen elke muur: verhaaltjes als zouden deze planten bijvoorbeeld net als klimop de muur aantasten, zijn onzin, zolang er goed gevoegd is en het niet oude kalkrijke voegen zijn. Wat wel waar is, is dat op hout en glas de hechtwortels bijna niet te verwijderen zijn.

Binnen een paar jaar kan de wingerd een hele muur als een waaier bedekken. De plant kan tegen alle muren geplant worden, behalve tegen een muur op het noorden omdat daar te weinig zon op valt.

Tekst: Vera Voogt
Foto's straat: Miroslav Buhac

 Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-