De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Spieringsloot in de wijk Seghwaert. 

De Spieringsloot is een wat kronkelige weg die start als zijstraat van de Slootdreef en na een bocht overgaat in de Salamandersloot.

 IMG 2624  IMG 2625

 

download 2Bij sommige mensen zal bij het woord spiering niet gelijk een belletje rinkelen. Andere mensen weten bij het horen direct dat het om een vissoort gaat. Dat het woord nog een betekenis heeft, namelijk nekstuk van een varken, zal voor velen nieuw zijn. De toevoeging van het woord sloot zorgt ervoor dat we definitief weten dat het hier de vissoort betreft.

Scholenvis

De spiering die zowel in zoet-, als in zout water voorkomt, is een echte scholenvis. De vis houdt met name van het grote open water zoals het IJsselmeer en de Schelde. Je hoeft echter niet verbaasd te kijken als je hem tegenkomt in een gracht of sloot. Ondanks dat de zoet en zout variant van dezelfde familiesoort komt, is er wel degelijk verschil.

De spiering behoort tot de familie van de zalmachtigen en heeft een langgerekt lichaam met zilverkleurige flanken en een relatief grote bek met tandjes. Jonge dieren zijn bijna doorzichtig. Tussen de staart- en rugvin bevindt zich een vetvin. Spieringen die uitsluitend in zoet water leven worden doorgaans circa 15 centimeter groot en worden ongeveer 3 jaar oud, de op zee levende spiering kan tot wel 45 centimeter groot worden en maar liefst 8 jaar oud. De vetvin van de spiering zorgt voor het onderscheid met karperachtige vissen die erg lijkt op de spiering.

Door de kenmerkende geur van komkommer die de spiering met zich meedraagt, wordt het ook wel het 'komkommervisje' genoemd.

 

Belangrijke consumptievis

download copyIn Nederland is spiering een vrij zeldzame soort in het zoete water, deze soort wordt in het zoute water vaker aangetroffen. Vroeger paaide de spiering massaal bovenstrooms van het Haringvliet en de Zuiderzee en was toen een belangrijke consumptievis. De stand van de spiering ging sinds het begin van de jaren negentig in het IJsselmeer sterk achteruit. In sommige jaren, zoals in 2007 en 2008, was er daarom een vangstverbod. In 2009 mocht er wel op volwassen spiering worden gevist. Sinds 2008 nam de populatie in de Zeeschelde ook toe dankzij een verbeterde waterkwaliteit. De zoutwaterspiering komt vooral voor in de Waddenzee en in het Eems-Dollard , een gebied tussen Friesland en Groningen.

 

Bezig aan een terugkeer

De kleine vis is tegenwoordig weer volop te vinden in de wateren. De visserij die zich voornamelijk op baars en snoekbaars richtte, heeft daardoor ruimte gecreëerd voor de spiering, die bezig is aan een terugkeer. Voor de voortplanting trekt de spiering in scholen de rivieren op. Spiering kent populaties die voor de voortplanting vanuit zee naar zoetwater trekken en populaties die hun hele leven in zoetwater verblijven, de zogenaamde binnenspiering.

De voortplanting vindt plaats in de periode februari - april in de oeverzone van rivieren of meren. Het paaien vindt plaats in scholen, waarbij miljoenen plakkerige eitjes tegelijkertijd op harde substraten of planten langs de oever worden afgezet en bevrucht. Na de paai sterft een groot deel van de volwassen dieren.

download 1 copySpiering is met aal, baars en snoekbaars een vis waarop door beroepsvissers wordt gevist in het IJsselmeer. Er wordt vooral gevist in de paaitijd. Dode spiering wordt ook als aas gebruikt door sportvissers bij het vissen op snoekbaars, snoek en baars.

Spiering staat in landen zoals Frankrijk en Spanje als delicatesse op de kaart. Ze worden gefrituurd met kop en al gegeten.

Tekst: Monica Lausberg
Foto's straat: Miroslav Buhac


Bronnen:
Wikipedia 
Ravon
Goede Vissers

Alle ‘Straat in Beeld’ rubrieken vindt u hier: Overzicht straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-