VVDDe VVD vindt het aantal voortijdig schoolverlaters – kinderen die stoppen met een opleiding voordat ze hun diploma behaald  hebben – al jarenlang te hoog. Eigenlijk is iedere leerling die een school verlaat zonder diploma er een teveel stelt Jan Iedema, sinds kort woordvoerder Jeugd en onderwijs van de fractie. Voor een belangrijk deel wordt dit voortijdig schoolverlaten veroorzaakt doordat kinderen helaas geen goede keus gemaakt hebben voor het vervolgonderwijs. Een van de dingen die we moeten doen is daarom helpen bij die keuze.

Goede en uitgebreide voorlichting aan groep 8 leerlingen van de basisschool helpt een juiste keuze te maken. Het is daarbij voor kinderen van belang een school zoveel mogelijk onder normale lestijden te kunnen bezoeken, zodat zij een getrouw beeld te krijgen van hoe het er normaal aan toe gaat. Om die reden bieden de scholen van het voortgezet onderwijs in Zoetermeer leerlingen de gelegenheid om, onder schooltijd, met klasgenoten op bezoek te komen.  Deze bezoeken met rondleiding worden door leerlingen, hun leerkrachten en de ouders zeer gewaardeerd.

Recent vernam de VVD dat openbare scholen in Zoetermeer door hun overkoepelend bestuur, het OPOZ, beperkt worden in deze bezoeken. Er zouden beperkingen gelden voor zowel de aard van de scholen als aantal scholen dat bezocht mag worden. Scholen die daar zelfstandig verstandige keuzes in meenden te kunnen maken, schijnen door het OPOZ bestuur ‘teruggefloten’ te zijn. Volgens Iedema reden genoeg om hierover wat vragen aan het college te stellen: “Overigens hoop ik dat het OPOZ op haar standpunt terugkomt en haar leerlingen zo breed mogelijk ondersteunt bij de keuze voor een nieuwe school. Dat is nu al lastig genoeg”.

 

Lees hier de vragen die de VVD aan het college stelde:

 Zoetermeer: 21 jan 2013

Geacht College,

Het aantal voortijdig schoolverlaters – kinderen die stoppen met een opleiding voordat ze hun diploma behaald hebben – is al jarenlang een grote zorg van zowel de gemeenteraad als van uw college. Voor een belangrijk deel wordt dit voortijdig schoolverlaten veroorzaakt doordat kinderen helaas geen goede keus gemaakt hebben voor het vervolgonderwijs.

Goede en uitgebreide voorlichting van middelbare scholen aan groep 8 leerlingen van de basisschool helpen leerlingen een juiste keuze te maken. Het is daarbij voor kinderen van belang een school zoveel mogelijk onder normale lestijden te kunnen bezoeken, zodat zij een getrouw beeld te krijgen van hoe het er normaal aan toe gaat. Om die reden bieden de scholen van het voortgezet onderwijs in Zoetermeer leerlingen de gelegenheid om, onder schooltijd, met klasgenoten op bezoek te komen. Deze bezoeken met rondleiding worden door leerlingen, hun leerkrachten en de ouders zeer gewaardeerd.

Recent vernamen wij dat de openbare scholen in Zoetermeer door hun overkoepelend bestuur, het OPOZ, beperkt worden in deze bezoeken. Er zouden beperkingen gelden voor zowel de aard van de scholen als aantal scholen dat bezocht mag worden. Scholen die daar zelfstandig verstandige keuzes in meenden te kunnen maken, schijnen door het OPOZ bestuur ‘teruggefloten’ te zijn.

Onder verwijzing naar artikel 37 RvO heeft de fractie van de VVD daarom de volgende vragen.

1. Is het college met de VVD-fractie van mening dat door VO scholen geboden voorlichting aan 8e groepers helpt in het maken van een zo goed mogelijke keus voor de vervolgopleiding.

2. Is het college het met de VVD-fractie eens dat door het (sterk) beperken van aard en aantal scholen dat bezocht mag worden onder schooltijd de kans op een verkeerde schoolkeus vergroot wordt en daarmee de kans op voortijdig schoolverlaten ook?

3. Weet het college of er door het OPOZ bestuur beperkingen worden opgelegd aan openbare basisscholen in Zoetermeer voor wat betreft het bezoeken van VO-scholen onder schooltijd?

4. Is het college bereid om indien nodig aan het bestuur van het OPOZ uit te leggen dat beperkingen zoals genoemd zijn strijdig zijn met het doel om het aantal voortijdig schoolverlaters in Zoetermeer zo klein mogelijk te laten zijn?

5. Is het college bereid er indien nodig bij het bestuur van OPOZ op aan te dringen dat er zo min mogelijk beperkingen worden opgelegd aan openbare basisscholen in Zoetermeer om voorlichtingsbijeenkomsten onder schooltijd te bezoeken?

6. Is het college bereid verslag te doen aan de raad van de gedachtewisseling die naar aanleiding van deze vragen ongetwijfeld plaats zal vinden tussen wethouder en het OPOZ?

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Zoetermeer,

Namens deze, Jan Iedema

-advertenties-

-goede doel-