IMG 1286a wWat een extreme weermaand was juli! Nadat afgelopen juni gemiddeld de warmste was die ooit is gemeten, zorgde de voorbije juli voor bizar hoge maximumtemperaturen. Op de dag dat in Nederland voor het eerst in de geschiedenis 40 graden werd gemeten piekte het kwik in onze stad naar ruim 37 graden.

 

Juli is gemiddeld een warme maand geworden maar daar zag het in het begin van de hooimaand echt niet naar uit. Sterker nog: de eerste drie weken verliepen koel want ze waren ongeveer twee graden te koud. Omdat de zon er redelijk goed bij bleef was het toch wel prettig weer. Maar vanaf de 22e brak in razend tempo de hoogzomer uit. Op die maandag scoorden we de eerste zomerse julidag en de dag daarna werd het al tropisch met ruim meer dan 30 graden. De (woens)dag erna kwam het kwik al op ongeveer 35 graden uit maar de volgende donderdag sloeg de hitte echt alles.

Aan het eind van de middag werd het ruim 37 graden en dat was twee graden hoger dan het vorige record dat pas een jaar geleden, ook eind juli, in Zoetermeer werd gevestigd. s‘ Avonds wilde het maar nauwelijks afkoelen: om 20 uur was het nog rond de 36 graden en dat is eigenlijk te warm om lekker buiten te zitten. Pas ruim na middernacht zakte het kwik tot onder de 30 graden en werden we geconfronteerd met een hete tropennacht. De laatste 10 dagen van juli waren zodoende vijf á zes graden warmer dan normaal en dat compenseerde ruimschoots de koelte van het begin van de hooimand waardoor die uiteindelijk als ‘warm’ de boeken in gaat.

 

De zon scheen flink en het was iets te droog

Vooral door het mooie weer van de laatste 10 dagen deed de zon heel goede zaken. Per saldo is juli 2019 dus een zonnige maand geworden. Het regende niet vaak in deze tweede zomermaand maar als het hemelwater naar beneden kwam dan ging het er pittig aan toe. Vooral op zaterdagavond 27 juli was het wat dat betreft goed raak: er viel in minder dan drie kwartier 15 tot 20 millimeter in onze stad. Hoewel de laatste julidag nog plensbuien bracht, was juli 2019 al met al wat aan de droge kant.

IMG 1266aw  IMG 1268a w 

Augustus begint onbestendig

Augustus lijkt voorlopig uit een ander vaatje te gaan tappen dan eind juli. We krijgen de eerste dagen wisselvallig weer met dan buien en dan zon en temperaturen van 20 graden of wat meer. Aanstaand weekend krijgen we een thermische opleving maar die lijkt tijdelijk te zijn. Wie weet pakt augustus aan het eind van de maand toch net weer zo uit als de voorbije juni en juli deden! In het begin waren die koel maar ze eindigden heet!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-