IMG 1170a wDe voorbije bloeimaand was, zeker in de eerste twee weken, aan de koude kant. Slechts op een dag of vier haalde het kwik in Zoetermeer de grens van twintig graden. Omdat het in onze stad niet veel regende kreeg deze laatste lentemaand een schraal karakter wat ook aan de uitdrogende natuur te zien was.

 

Wat pakte deze meimaand anders uit dan die van 2018! Toen kon Zoetermeer maar liefst 20 warme dagen (van 20 graden of meer dus) optekenen. Daarvan waren er zelfs 10 warmer dan 25 graden en zo werd mei 2018 extreem warm. Van zulke zomerse dagen was in de voorbije meimaand in de verste verte geen sprake. Dus waar 2018 in hitte grossierde was mei 2019 ruim te koel. Maar er waren ook overeenkomsten tussen mei 2018 en mei 2019: ze waren beide aan de droge kant. Dit jaar viel in onze stad en omgeving ongeveer de helft van wat je normaal in de bloeimaand mag verwachten; in 2018 was dat iets meer. Ook was mei 2019 zonnig maar dat gold in nog veel sterkere mate voor 2018 toen de bloeimaand een recordaantal zonne-uren boekte.

IMG 1171a w  IMG 1173a w 

Juni piekt even maar doet dan weer ‘normaal’

IMG 1174a wIn het eerste weekend van de eerste zomermaand klimt het kwik steil omhoog. Misschien valt in Zoetermeer op zaterdag al de eerste zomerse dag van 2019 te noteren maar dat gaat op zondag zeker gebeuren. En wie weet schakelt het kwik dan meteen door naar de tropische waarde van 30 graden of zelfs nog meer! Maar vanaf maandag doen we meteen weer een stap terug naar normaal want dan zal het rond de twintig graden zijn. Dat is een waarde die overeenkomt met de langjarige gemiddelden voor begin juni.

Het kwik zal ook de eerste dagen van de komende week rond dat niveau blijven liggen met een mix van zon, wolken en ook kans op buien. Er zijn aanwijzingen dat daarna de zomer echt voet aan de grond krijgt al lijkt het extreem hoge niveau van 2018 nauwelijks haalbaar. Of gaat de zomer van 2019 toch nog gekke dingen doen?

Tekst en foto’s Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-