20180529 128654Een delegatie van twaalf Armeense bestuurders en adviseurs van de overheid zijn in Zoetermeer komen kijken naar het Forum en hoe transparant de overheid is. De nieuwe Armeense regering is het afgelopen jaar hard bezig geweest om te moderniseren en kijkt daarbij naar het westen.

De stichting The Hague Academy brengt lokale democratische besturen in contact met gemeentes in Nederland. Dit keer nam Lars Burema, medewerker van de stichting, twaalf Armeense bestuurders mee naar Zoetermeer om een kijkje in de keuken van het Stadhuis-Forum te krijgen. Lars zegt hierover: "Lokale bestuurders uit andere landen kunnen nu met collega's praten en zien hoe zaken in de praktijk werken. Zij kunnen zich door een professor economie laten voorlichten hoe wij in Nederland werken, maar door een kijkje in de praktijk gaat het pas echt leven".

Voor de Armeense delegatie was het erg vernieuwend dat het Stadhuis-Forum zo open is en dat Zoetermeerders er zo binnen kunnen lopen en mensen achter de balie aan kunnen spreken. Ook de open Raadzaal oogstte veel bewondering: "Mag het publiek hier gewoon komen kijken bij de raadsvergaderingen?". Nog meer verbazing volgde na de mededeling dat bewoners ook gewoon thuis mee kunnen kijken bij de debatten, via hun eigen computer. "Dit is wel heel veel openheid!", aldus de Armeense bestuurders.

Bij het Ondernemershuis en het Werkgeversservicepunt kregen zij een rondleiding en stelden de meest uiteenlopende vragen aan manager Lison de Beer. Van 'hoe stimuleren jullie de groei van kleine ondernemers' tot 'hoe kan je werkloze mensen aan het werk helpen'.

 

20180529 128632  20180529 128642 

Delegatieleider Armen Keshishyan

Delegatieleider Armen legt uit waarom het bezoek aan Zoetermeer zo belangrijk is. "Wij zijn in het proces van het opzetten van een goed lokaal bestuur in onze regio's. Dit zijn gemeentes tot 80.000 inwoners. Wij zijn goed een jaar bezig om op sociaal en economisch gebied stappen voorwaarts te maken. Voor ons is Zoetermeer al zo ver gevorderd op dit gebied, dat wij graag komen kijken hoe jullie het hier doen", aldus Armen. Hij is onder de indruk van alles wat Zoetermeer heeft bereikt. Op de vraag of hij over een paar jaar een Zoetermeerse delegatie zou willen ontvangen, zegt hij: "Natuurlijk zouden wij dan graag laten zien hoe wij gevorderd zijn. Wij hebben het afgelopen jaar erg hard gewerkt om het in onze gemeentes beter te doen en blijven er hard mee bezig".

Armen haalt Ashot Giloyan bij het gesprek. Hij is hoofd lokaal bestuur van het ministerie van 'Territorial administration and Development'. Ashot legt uit: "Het is voor ons geweldig om zo veel praktische ideeën op te doen deze vijf dagen in Nederland. Vooral het kunnen overleggen met vakgenoten uit Zoetermeer geeft ons zoveel denkstof om mee terug te nemen naar Armenië". De delegatieleden vertellen allemaal dat ze een jonge democratie zijn, maar zeker ook dat Armeniërs een volk zijn dat open staat voor verandering en nieuwe ideeën. Ashot besluit: "Wij hebben in ons land al een stap vooruit gezet, na dit bezoek zijn wij zeer gemotiveerd om de volgende te zetten". 

-advertenties-

-goede doel-