Jongeren tot 18 jaar mogen binnenkort géén alcohol meer kopen of bezitten. Op basis van de nieuwe drank- en horecawet is dat per 1 januari 2014 verboden. De gemeente moet deze wet gaan handhaven. D66 Zoetermeer voelt echter niets voor een heksenjacht op jongeren onder de 18 jaar die alcohol kopen of bij zich hebben.

geen-alcohol-260x194Volgens D66-raadslid Chantal Kouwenberg deelt haar partij zeker de zorg voor de gezondheid van jongeren. “Maar denken dat met het verbieden en uitdelen van boetes het alcoholgebruik van jongeren onder de 18 kan worden tegengegaan is niet echt realistisch. Wij denken eerder aan de eigen verantwoordelijkheid van jongeren en hun ouders.”

Volgens D66 moet de gemeente vooral inzetten op preventie en voorlichting. “Ga met scholen in gesprek of die voorlichting over alcohol risico’s willen geven. Wij geloven meer in preventie dan in repressie.”

De prioriteit bij handhaving moet volgens D66 vooral liggen op het terugdringen van overlast door overmatig alcoholgebruik. “Als de overlast wordt veroorzaakt door jongeren onder de 18 jaar die bovendien in bezit zijn van alcohol of gebruikt hebben, dan is dat juist wél een reden om extra te bekeuren. Voor de rest willen wij souplesse en geen heksenjacht.”

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-