De ChristenUnie-SGP in Zoetermeer wil van het college van burgemeester en wethouders een duidelijkere visie op het begrip participatiemaatschappij. Dat is de opdracht die raadslid André Bos het college van burgemeester en wethouders maandag meegaf tijdens het begrotingsdebat in de Zoetermeerse gemeenteraad.

christenunieDe participatiemaatschappij was de rode draad op Prinsjesdag. In een participatiemaatschappij wordt burgers gevraagd om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Solidariteit is daarmee niet meer een collectief goed dat de overheid garandeert, maar een gunst die individuen geacht wordt elkaar te verlenen, concludeert de ChristenUnie-SGP. Maar volgens Bos lijkt het erop dat voor sommige groepen burgers andere regels gelden als het gaat om meedoen. 

Kortom, de visie vanuit het Zoetermeerse college van burgemeester en wethouders op het begrip participatiemaatschappij schiet nog tekort, vindt Bos. ‘De ontwikkeling naar een participatiemaatschappij is in de kern een heroriëntatie op de verhouding tussen overheid en burger. Mijn fractie heeft de begroting gelezen met die ontwikkeling in het achterhoofd. We kunnen stellen dat het de komende jaren meer en meer deze richting opgaat. Maar we zien dat er in Zoetermeer op verschillende beleidsterreinen heel verschillend wordt omgegaan met de mate waarin wij participatie vragen van onze burgers. Op het terrein van de WMO vragen we steeds meer van burgers; bij uitkeringsgerechtigden nog wat minder. Daar loopt bijvoorbeeld de discussie over de mate en het niveau van tegenprestaties die gevraagd mogen worden. Als het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor de directe woonomgeving, dan is dat nog maar zeer bescheiden.’

Het beleid op dit gebied is in Zoetermeer te fragmentarisch. De ChristenUnie-SGP wil daarom in de begroting meer visie terugzien over dit onderwerp. De gemeenteraad vergadert aankomende maandag nog over een nieuwe begroting voor het jaar 2014.

 

http://www.lijsthilbrandnawijn.nl/

http://d66zoetermeer.nl/

https://www.cda.nl/zuid-holland/zoetermeer/

http://pvdazoetermeer.nl/

http://zozoetermeer.nl/

http://www.zoetermeer.vvd.nl/

nofollowhttp://zoetermeer.christenunie-sgp.nl/

http://zoetermeer.groenlinks.nl/

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-