Vanaf 1 januari 2013 is de gemeente, volgens de aangepaste Drank- en Horecawet, verantwoordelijk voor het toezicht. Onlangs heeft de Eerste Kamer op 18 juni 2013 ingestemd met het initiatiefvoorstel om de leeftijdgrens in de Drank- en Horecawet te veranderen van zestien naar achttien jaar. Vanaf 1 januari 2014 mag geen alcohol worden verstrekt aan jongeren onder de achttien jaar. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft al aangegeven zich zorgen te maken over de handhaving. De PvdA-fractie Zoetermeer is van mening dat alcoholbeleid alleen effectief is als op verschillende fronten tegelijk het alcoholgebruik onder jongeren wordt ontmoedigd. Het gaat om de voorlichting aan ouders en jongeren en effectieve handhaving.

Grolsh2.5 bierDe fractie van de PvdA heeft het college van B&W schriftelijke vragen gesteld over de nieuwe leeftijdsgrens voor het gebruik van alcohol. Zo wil de fractie weten hoe op dit moment invulling wordt gegeven aan het toezicht, welke handhavingsacties worden op dit moment door de gemeente ondernomen en wat is het (voorlopig) resultaat? En de fractie wil weten in hoeverre er speciaal voor de jeugd in Zoetermeer nog aanvullende actie en voorlichting nodig is.

De PvdA vindt dat samenwerking in de uitvoering van groot belang is. De marktpartijen - waaronder supermarkten en horeca - kunnen de gemeente ondersteunen bij toezicht en handhaving maar nog meer bij het streven naar een klimaat waarin alcohol op een meer verantwoorde wijze verstrekt dan wel genuttigd kan worden. De PvdA heeft daarom gevraagd of er al overlegmomenten zijn geweest tussen de gemeente en de verschillende partijen in Zoetermeer en welk resultaat dat heeft opgeleverd.

-advertenties-

-goede doel-